nabore.bg

Докторе, защо?

Едно на ум: В жегите яжте повече кисели плодове

Щом атмосферната температура надхвърли 28 градуса, въздухът се насища с озон, който затруднява дишането. Така се натоварват белите дробове и сърцето. Ето защо високите температури са опасни за хората със сърдечносъдови проблеми. Освен това се активират редица хронични заболявания, повишава се потната секреция. Когато тя е много обилна и продължителна, може да се появи болестта милиария.

Причината за нея е, че потта разтапя кератина в роговите клетки на кожата, поради което се запушват порите. Така по тялото се получават множество мехурчета с бистро съдържимо. При вторична бактериална инфекция мехурчетата придобиват жълтеникав цвят. Нерядко се зачервяват и сърбят. Необходима е консултация с дерматолог, който трябва да препоръча подходяща антисептична терапия – с пудри или мазила.

Може да се приемат високи дози витамин С, във вид на разтворими таблетки. Още по-добре е да се консумират повече джанки, сливи, ябълки и други кисели плодове, които са богати на витамин С. Задължително е в жегите да се стои на сянка и да се носи подходящо облекло, което не запарва тялото.

 

Наборе.бг