nabore.bg

Дом и двор

В градината през януари: Окастрените клони сe изгарят

Старите храсти от цариградско и френско грозде ще носят добра реколта, ако всяка година отстранявате остарелите клони и ги замените с нови. Старите клони личат по това, че изкарват съвсем слаби годишни леторасти. Те продължават да дават плод, но гроздчетата са все по-дребни. От новите леторасти ще оставяте само толкова, колкото са необходими за заместване на старите. Разбира се, ще оставите най-силните. Всички останали трябва да паднат под ножицата. Заместителите трябва да се намират там, където не променят формата на храста. Можете да ги вържете, за да насочите растежа.

Цариградското и френското грозде изкарват нови леторасти много рано. Затова трябва да завършите с окастрянете през януари. То върви ръка за ръка с постепенното подмладяване. Окастрянето се провежда по същите принципи като при рязането на ябълките и крушите. Всички окастрени клони трябва да се съберат и изгорят. По тях винаги има болестни причинители. Издънките на младите храсти трябва да бъдат окъсени с около една трета при първите три години след засаждането.

Ако зимата е много студена и безснежна, ягодите силно ще пострадат, особено ако поставеното в късна есен покритие е  тънко. Затова в началото на януари е добре да подсилите завивката, за да предпазите растенията от измръзване. Ако нямате достатъчно оборски тор или торф, можете да използвате слама. Малките лехи могат да се покрият и с борови клонки. Това се препоръчва особено за нови насаждения с високи стъбла.