nabore.bg

Дом и двор

В градината през февруари: Време е да се засаждат карамфилите Шабо

Това цвете едва ли се нуждае от представяне. Всички познават богато обагрените му кичести цветове и ненадминатият му аромат – най-уханният измежду всички видове и сортове карамфили. Размножава се обикновено чрез стъблени резници, но е лесно да се отгледа и от семена, които се засяват през февруари и март.

Сандъчетата са най-удобни и щом разхвърляте семенцата, покрийте ги с пласт пръст, който след леко притъпкване да стане 1 см. Ако им осигурите добро осветление и добро поливане, ще са готови за пикиране в началото на април. При пресаждането на растенията прищипете най-дългите корени с една трета, за да се развие добре разклонена коренова система. При  пикирането не засаждайте растенията много надълбоко. А докато се приспособят, трябва да ги поставите на засенчено място и постепенно да ги премествате по-близо до светлината.

Поливайте карамфилчетата при засъхването на почвата в съда. Оптималната температура на въздуха за нормалното им развитие е от 14 до 15 градуса. Пикираните растения се засаждат на постоянно място през май. Предимството на ранното засяване на семената е, че карамфилът Шабо ще цъфти от началото на юли чак до края на октомври.

 

Наборе.бг