nabore.bg

Дом и двор

В цветната леха: Директна сеитба или разсад?

Цветята, които се отглеждат чрез директна сеитба, са за предпочитане в пролетната и лятната градина, тъй като производството на разсад затруднява доста любители.
Подобни видове са алисум, астри, балзамин, грамофонче, декоративен грах, диморфотена, итолиция, иберис, кореопсис, космос, макове, невен, ралица, риции, флокс, щир, нигела, латинка, разеда, малоне, фацелия, летен шибой, титопия, венидиум, декоративни тикви, декоративен слънчоглед.
Площта, където ще се отглеждат видовете, трябва да се полива добре, да има плодородна градинска почва. Освен това е необходимо теренът да е добре дрениран с наклон и изложение югозапад. Непригодни са тежките, заблатени места.
През есента се извършва дълбока обработка, а може и рано напролет. Внася се 6-8 килограма на кв. м. угнил оборски тор, 30-40 грама калиев сулфат, а в ранна пролет 20-30 грама на кв. м. амониева селитра. Желателно е да има и неугнил оборски тор. Повърхността се заравнява и се оформят лехи с ширина 0.8-1.2 м. през0.4 м. Прокарват се браздички на 30-40 см. една от друга, на 20-25-30 см. се поставят по 3-4 семена.

След поникването и оформянето на две-три листа се извършва прореждането.

 

Наборе.бг