nabore.bg

Интервю

Ути Бъчваров: На Коледа готвя само манджите на баба

Скоро ще й издам рецептите в отделна книжка, хвали се телевизионният кулинар

 

Кулинарният спец от БНТ Ути Бъчваров е отявлен пътешественик, но отскоро домът е най-притегателното място за него. Защото той се обогати с две прекрасни създания – неговите момичета Далия и Ружа. Те са най-хубавата причина по коледните и новогодишни празници специалистът в дебрите на вкусното да си остане у дома и да посреща гости. Какво ще сложи на Бъдни вечер и на Коледната трапеза обяснява чаровният гастроном и водещ на „Животът е вкусен”.

-Ути, къде ще бъдете по празниците?
-Всички мои роднини, включително и тези в чужбина, са канени вкъщи, защото тази година семейството ни стана по-голямо. Радост вкъщи са двете ни прекрасни дъщери Далия и Ружа. Така че върху моите плещи ще падне по-голяма част от организацията и готвеното за тези светли дни.

-Вие сте изявен пътешественик, планирате ли нещо скоро?

-Надявам се в моето семейство да има консенсус и скоро да стане реалност моята следваща вълнуваща идея за пътешествие. В момента я пазя конспиративно, но искам да отида на другия край на света.

-Разкажете за едно от предновогодишните си пътувания, което е било до Судан?

-Малко преди една Нова година с приятели се гмуркахме в Судан, където разглеждахме потънали кораби на 40 метра дълбочина. Избрахме тази дестинация, тъй като там няма много туристи и е по-спокойно. Гмуркал съм се и на Карибите, в Черно и в Червено море. Една от рибите, които много харесвам и обичам да наблюдавам под вода, е с име Наполеон. За жалост тя е на изчезване, тъй като устните й са невероятен деликатес. 

-Обичате да слушате класическа музика, какво ще звучи по празниците във вашия дом?

-Предстоящите празници винаги свързвам с Коледната меса. Мои любими композитори са Георг Фридрих Хендел, Йозеф Хайдн, и те ще звучат в моята къща по време на празниците.

-Какво ще ни посъветвате да сложим на трапезата на Бъдни вечер?

- Всяка една фамилия си има своите традиционни рецепти и в това е чарът на тази вечер. Лично аз смятам, че човек трябва да се придържа стриктно към традицията на рода, а не да се опитва да въвежда несъответстващи с корените ни новости. Предаваните рецепти от поколение на поколение е пътят, който извървява една фамилия в годините, и това е най-вкусното. Помня какви ястия приготвяше моята баба, както и моята майка, и аз правя същите неща. Всяка година с роднините ми  оценявахме старите рецепти, обсъждахме кой се справил по-добре или по-лошо, защото винаги правим едно и също. Смятам, че Бъдни вечер е канонът на фамилията, който трябва да бъде следван и помнен.

-Слагате ли паричка в содената питка?

-Имаме даже стари монети от преди 9-и септември 1944 година и всяка една фамилия от нашия род, която сяда на масата, си има паричка, и я слага вътре.

-Какво поставя на масата за Бъдни вечер вашата фамилия ?

-Това са зелеви сърми, пълнени сухи чушки, фасул, ошав, содени питки, постен зелник. При нас този зелник се прави с праз и орехи. Приготвя се като баница, вместо масло се слага зехтин или олио, добавят се орехи, задушен праз. Тези кори се редят на редове. Леко се навлажняват и се зелникът се пече като обикновена баница. Празът трябва да е задължително задушен, а орехите да са минати на тиган, за да станат по-ароманти. Част от тях са смлени, за да се получи каша с праза, а другите са на парченца. Предишни години съм слагал и суха чушка. Обикновено зелникът се прави предният ден, за да бъде леко отдъхнал и човек да не се уморява на самия 24-и декември, докато направи всички ястия. Същото важи и за сармите и чушките. Някои от нашите роднини приготвят вкусни пълнени чушки, в които се слага задушен праз, люта чушка и настъргани или намачкани сварени картофи.

-По традиция Коледната трапеза е по-богата. Какво да сложим на нея?
-Тук приготовленията може да отидат до безкрайност. На този ден по традиция слагаме свинско. Част от трапезата може да стане и тлъста птица. На Коледа се отварят вратите, бъчвите. Появяват се междупразничните ястия като капамата. След поста се прави заговяване. На 24-и сутринта се хапва лека пилешка чорба, за да може организмът да бъде подготвен към приемането на месна храна след дългия пост. В празничния ден се правят кебапи, осмянки. Киселото зеле е главен участник в тези трапези. По-мазни и тлъсти меса кацат в огромни зелеви тепсии и се поднасят с много червено вино.

Тогава фамилиите са обединени, всякакви вражди се забравят, а домът трябва да е отворен за роднини, приятели и съмишленици.

-Как да направим капамата?

-Чарът е в това, че постните сърми, останали от Бъдни вечер, се облажват с остатъците от яденето на 25 и 26 и всичко се слага в голям съд, добавя се сланина, парче бахур, някоя пилешка кълка, и се оставя 2-3 часа във фурната. В миналото капамата не се готвела през друго време в годината, защото не е имало такова изобилие.

-Вие сте почитател на ликьора. Какъв да поднесем на гостите?

-Като истински професионалист припомням, че ликьорът е част от удоволствието, от всяка вечеря, и като се разходим по различните ястия на масата, винаги накрая да ударим хубава глътка диджестив. С тях похапналият стомах ще преживее по-лесно вкусотиите, които са му сервирали. Моите ликьори са направени със специални билки и български плодове.

-Вие имате хигиена на общуване - предпочитате да се срещате с позитивни хора и да отсявате негативните. Продължавате ли тази тенденция?

-Да, смятам, че това е политика, която всеки сам трябва да въведе в своята фамилия и сред приятелите си. Когато се поседне на трапезата, особено по празниците, мърморенията и оплакванията или старите дрязги да бъдат отстранени или хората, които се държат по този начин, да бъдат сложени в някой ъгъл и да не им се дава думата. Мобилните телефони трябва да са отстранени, защото непрекъснатото ровене или говорене по телефона унищожава тези малки моменти, в които фамилията е заедно. 

-Правнук сте на актьора Стоян Бъчваров (патрон на Варненския театър). Дали не е предал с ДНК тази артистичност, която лъха от вас?
-Най-вероятно съм един от достойните продължители на моя бъчварски род. Тъй като от неговите внуци и правнуци само аз съм в зоната на артистичната стихия. Тази нишка все пак е продължена през моята майка Галя Бъчварова, която е един от създателите на телевизионния театър. Не сме прескачали поколение, свързано с театъра. Смятам, че кулинарията, поне по начина по който аз я интерпретирам, е част от изкуството човек да се наслаждава на живия театър, който се гледа, попива с очи, а при мен може и да се похапва. Смятам, че съм достоен продължител на тази семейна традиция и живот и здраве смятам да работя по въпроса децата ми да са закърмени и вдъхновени от това изкуство.

-Все още ли за вас е важно да готвите с български продукти?
-Смятам, че човек е важно да е истински родолюбец и патриот. Да низвергне всички онези продукти, дошли от Китай или от нехуманни доставчици на храна. По възможност да купува от производители и то да са български. Смятам, че това е достойно поведение, особено в години като сегашните, в които имаме нужда сами да си помогнем. Купувайте български продукти, използвайте ги, обичайте ги, и мога да дам съвет: по-добре е човек да си купи един качествен български продукт, отколкото да отиде във веригите големи магазини и да си купи евтин боклук. Нека бъдем българи и да осъзнаем, че трябва да платим малко по-скъпо, но специално на празниците да се чувстваме щастливи, че сме помогнали на едни работещи ръце тук, в България.

-Какво си пожелавате?
-Пожелавам на цялата си фамилия да съхрани изкуството животът ни да е вкусен.

 

Интервю на Румяна СМИЛКОВА


Ути влиза във всеки български дом с гастрономическите си приключения

Ути влиза във всеки български дом с гастрономическите си приключения