nabore.bg

Докторе, защо?

Добре е да знаете: Усложненията при диабет

Много често диабет тип 2 се открива,  когато вече са настъпили усложнения. Пациентът отива на лекар, заради болки в стъпалата, проблеми със зрението или бъбреците и се оказва, че причината за настъпилото усложнение всъщност е диабет. Затова  е изключително важно да се вземат своевременни мерки – да се следят нивата на теглото, на триглицеридите, на кръвното налягане. Не са редки случаите, когато диагностицираните с диабет  не обръщат внимание на симптомите, които организмът им дава.

Основна опасност при захарната болест си остават хроничните й усложнения. Диабетът води до развитието на очни, бъбречни, неврологични и сърдечно-съдови заболявания.

 

Диабетна невропатия

 

Това е едно от най-честите усложнения при диабета. Дължи се на промяна в малките кръвоносни съдове, които „хранят“ сетивните и двигателни нерви. Характеризира се с чувство за парене, мравучкане или болки в крайниците, по-често в стъпалата. Може да се стигне до затруднения в ходенето и обезчувствяване, което може да е причина за други травми и наранявания. Те зарастват много по-трудно и понякога водят до сериозни инфекции – язви, гнойници, гангрени и т.н.

 

Диабетна ретинопатия

 

Повишеното вътреочно налягане (глаукома) и катарактата (очното перде) са много често срещани при диабетиците. Нарушените нива на глюкозата в кръвта водят до нарушения в малките кръвоносни съдове на ретината.  Те се раздуват и е възможно да се стигне до трайно промени на съединителната тъкан на окото и  увреждане на зрението.

 

Диабетна нефропатия

 

Захарният диабет и особено тип 2 е водеща причина за засягане на бъбреците. Постепенно те  губят способността си да филтрират от кръвта токсичните отпадъци и да ги отделят с урината.

 

Сърдечно-съдови заболявания

 

               Дълготрайното високо ниво на кръвната захар ускорява развитието на атеросклерозата. Плаките стесняват кръвоносните съдове - най-често тези, които хранят сърцето и тези, които доставят кръв към главния мозък и към долните крайници. От изключително значение за намаляване на сърдечно-съдовия риск,  освен контрола на кръвната захар са контрола на хипертонията и на нивата на триглицеридите, холестерола и хомоцистеина. 

 

„Диабетно стъпало„

 

При 50% от всички диабетни усложнения на стъпалата преобладаващата причина е полиневропатията. Освен това, заради отслабения имунитет, лошото оросяване и високото съдържание на глюкоза в кръвта се наблюдават по-лесно инфектиране, трудно зарастване на раните, повтарящи се бактериални и гъбични инфекции. В следствие на намалената чувствителност пациентите разбират със закъснение за наличието на проблеми.

ДиабеФор Протект действа благоприятно при диабетици с усложнения.  Съдържа комплекс от натурални съставки, които поддържат нормалното функциониране на органите и системите на диабетиците. Можете да намерите в аптеките и без рецепта!

 

www.botanic.cc