nabore.bg

България

Уникум: Жив “покойник” се бори със съда

Като жертва на измама, Иван Кантарджиев цяла година води дела, за да докаже, че не е умрял

 

Българинът Иван Кантарджиев се води за покойник от 2013 г. Човекът си е жив и здрав, но става жертва на измама, и трябва доказва, че никога не е умирал. Парадоксалното в случая е, че две съдебни инстанции отказват да признаят мъжа за ... жив с мотива, че “не това е редът”.

Кантарджиев е принуден и да си плаща съдебните разноски, макар че е жертва на престъпление. Кошмарът на българина, който живее в чужбина, започва на 9 юли 2013 г. Въпреки че кракът му не е стъпвал у нас, на тази дата без изобщо да подозира, той се “жени” в селце близо до София. Това не е всичко. Три месеца по-късно, Кантарджиев внезапно “умира”. Смъртта е удостоверена с фалшив документ. Няколко дни след това, опечалената му вдовица носи в община Средец в София фалшивото съобщение за смърт и оттам заличават Кантарджиев от списъците на живите.

Така, дамата се сдобива с удостоверение за наследници и се отправя към гишето на “Алианц банк”, където Кантарджиев има спестени 360 000 евро. И се опитва да тегли. Съобразителен банков чиновник обаче се усъмнява и звъни на счетоводителя на “починалия”. Той веднага уведомява полицията, а те - ДАНС. След кратко разследване “вдовицата”, заедно с още 4-ма души, са задържани.

Това обаче не е края на сагата. Измамниците са в ареста, но той все още се води за мъртъв. За да докаже на чиновниците в общината, че никога не си е отивал от този свят, мъжът отива на крака в институцията. Те учтиво му обясняват, че няма какво да направят. Кантарджиев си наема адвокат и започва да води пет дела в съда, за да докаже, и на хартия, че всъщност е жив. Четири от тях са в Софийския районен съд и още едно в Административен съд София-град. Засега не успява да се пребори с съдебната система.

На 23 септември Върховният административен съд го отряза, при това с решение, което не подлежи на друго обжалване. Съдът потвърди отказа на Административен съд София-град да прекрати "неоснователните действия" на кмета на столичен район "Средец" и министъра на регионалното развитие. По разследването около измамниците и “вдовицата” на Кантарджиев няма кой знае какъв напредък.

 

Наборе.бг


Районният съд в София, където се е водят няколко от делата на мнимия “умрял”

Районният съд в София, където се е водят няколко от делата на мнимия “умрял”