nabore.bg

България

Уникален музей в София: Радиопаратите разказват историята си

Десетилетия Захари Миленков събира уникални снимки, приемници и документи за да сбъдне мечтата си

 

Първите микрофони, снимки на първите говорители на радиото, документи, стари радиоприемници, магнетофони и микрофони можете да видите в Музея на радиото, намиращ се във Факултета по журналистика и масова комуникация на столичната улица "Московска" № 49. Уредник на музея е Захари Миленков, който е извървял труден път, за да успее да събере историята на радиото в една зала.
„Създаването на музея започна много, много отдавна – още когато работех в БНР”, разказва Миленков. „Бях в „Златния фонд”, той се занимава със звукови документи и с историята. Естествено беше вниманието ми е

 

да е насочено в тази посока.

 

В „Златния фонд” естествено беше и да виждам трудностите пред създаването на един такъв музей. Първо трябваше да се събират документи, експонати, спомени, снимки. Това не може да стане еднолично и ако някой си въобразява, че сам може да постигне такава сложна задача – не е познал. Имах приятели радиоработници, които споделяха моето желание”, обяснява той.  
През 1993 г., когато постъпва на работа във Факултета по журналистика, Захари е подкрепен от  тогавашния му декан проф. Веселин Димитров. Двамата решават, че най-подходящото място  е факултета на улица "Московска". Откриването е през 1998 г. в коридора на факултета, а после се мести в нова зала. Много от експонатите са дарени от граждани.
Началото на радиото в България е поставено през 1929 година, когато група инженери, начело с техника Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. През последната седмица на месец ноември в ефир за първи път прозвучават думите

 

„Ало, ало,  Радио София е!”.

 

В музея са показани два от първите микрофони на "Родно радио", използвани през 1930 година. И двата са въгленови, изработени са от мрамор и тежат по няколко килограма.  В експозицията има и малък модел на AEG, запечатан с червен восък. Преди 9 септември 1944 г. властта е запечатала всички радиоприемници в България, за да не се слушат британските и съветските радиостанции. Всички апарати са били настроени на Радио София. Единственото, работещо копче било това за увеличаването на звука, разказва любопитните факти от музея Миленков.

Адриана ЧАНЕВА


Захари Миленков в Музея на радиото.

Захари Миленков в Музея на радиото.

Величка Ангелова, създател и ръководител на Златния фонд на БНР, и Захари Миленков, който днес е уредник на Музея на радиото във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ

Величка Ангелова, създател и ръководител на Златния фонд на БНР, и Захари Миленков, който днес е уредник на Музея на радиото във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски", в апаратната на БНР.

Сбирката от стари уникални микрофони от миналите години.

Сбирката от стари уникални микрофони от миналите години.