nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Уиски на наш пенсионер разбива конкуренцията

Бащата на „шотландската ракия” у нас  Димитър Хаджийски търсил помощ от генерал Любен Гоцев

 

Технологът по алкохолни производства ст. н. с. Димитър Хаджийски (дългогодишен пенсионер) в недалечното минало е имал бляскава кариера като създател на високоградусни напитки. Роден и израснал в ямболския край, бай Митко работил дълги години в различни български винпроми и изби. Плод на изобретателските му търсения са създадените от него технологии за производство на българското пенливо вино (шампанско) „Симфония”, конякът „Несебър”, естествен пелин и др.

Този, който е пробвал създадените от Хаджийски напитки, твърди, че вкусът им е невероятен. Бай Димитър получава навремето и похвала за свършената от него работа лично от зам.-министърката на земеделието инж. Екатерина Маринова. Малка пратка от пенливото вино „Симфония” навремето стига дори до Германия, където отзивите също са отлични.

Хаджийски създава и българското уиски „Дива коза”, което стига до внедряване и дори навремето влиза в люта конкуренция със западните марки на нашия пазар.

Тогавашните производствени линии, които бълват нашата „шотландска ракия”, не могат да задоволят магазините в Пловдивско. Бай Димитър пази официално писмо от „Кореком” до министерството търговията, където пише, че след появата на „Дива коза” продажбата на вносни уискита е намаляла.

След промените през 1989 г. частните фирми забравят за Хаджийски. Неговите напитки падат от производството, пазарът се наводнява с наши и чужди ментета. Днес бай Димитър буквално се бори с „вятърните мелници” – пише безброй писма до институциите, барем някой да си спомни за изобретените от него питиета.

Веднъж се вдига от с. Крушаре, Сливенско (където живее) и идва в столицата. Отива до култовия ресторант „Монтерей”, за да се срещне с прочутия генерал Любен Гоцев. Иска от него съдействие – да му уреди среща с банкерката Петя Славова, собственичка на винарската изба „Черноморско злато”.

Генералът обаче отклонява молбата на бай Димитър: „Не съм достатъчно близък с нея!”. „А малко преди това видях снимка във вестниците, как Гоцев и Петя Славова прегърнати пеят на рождения й ден!”, възмущава се пенсионерът Хаджийски, когото никой не иска да изслуша.

 

Валери БОЯНОВ


Първото българско уиски

Първото българско уиски "Дива коза" още се произвежда

Генерал Любен Гоцев не помогнал на пенсионера и не му уредил среща с банкерката Петя Славова

Генерал Любен Гоцев не помогнал на пенсионера и не му уредил среща с банкерката Петя Славова