nabore.bg

Докторе, защо?

Учените съветват: Яжте мюсли против рак

Една купичка мюсли на ден е не само добре за фигурата ни, но учените са доказали, че жени, които консумират по-голямо количество фибри са с два пъти по-нисък риск от развитие на рак на гърдата. Фибрите са влакна и нишки, съдържащи се в кореноплодните растения, зърнените храни и сушените плодове, които не се асимилират от организма. Средно човек консумира само по 10-12 г фибри, но ако увеличим приема над 30 г това осезателно ще намали риска от рак на гърдата.

Това е установил екип от Университета по епидемиология и биостатистика Лийдс, който е изследвал хранителните навици и здравето на над 35000 жени в продължение на 7 години. Възрастта на проучваните жени в началото на експеримента е била между 35 и 69 години.

257 от жените в пременопауза са развили рак на гърдата по време на проучването. Установено било, че те са приемали по-голямо количество протеини, по-малко фибри и витамин C, в сравнение с останалите. Според учените това вероятно се дължи на въздействието на фибрите върху образуването и регулацията на женския полов хормон естроген. Нивото на този хормон, естествено, е по-висок при по-младите жени.

Доказано е също, че фибрите намаляват риска от развитие на запек, хемороиди и рак на дебелото черво. Полезни са при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, намаляват нивото на холестерол и регулират кръвната захар.

Млечните и животинските храни не съдържат никакви фибри, а храните, богати на мазнини съдържат минимално количество фибри. Знаейки тези неща е добре да съобразяваме менюто си, така че да не лишаваме организма от необходимото и полезното за него. Обикновено когато жените се подлагат на диети наблягат на месото и соковете – а нито едното, нито другото, съдържат фибри. В тази връзка е далеч по-добре да заменим белия хляб, с пълнозърнест, отколкото съвсем да се откажем от зърнените изделия.

Лекарите препоръчват поне две от храненията да съдържат храна, богата на фибри, както и да приемаме повече плодове и зеленчуци, по възможност необелени.

 

Наборе.бг