nabore.bg

България

Ученици от Ценово откриха потайностите на библиотеката

„Пътуване из потайностите на библиотеката“ – това е поредната съвместна инициатива, която реализираха читалището „Христо Ботев“ и училището в Ценово. Поводът за необичайното пътешествие бе Денят на библиотечния работник. Повечето от децата, посетили библиотеката, са редовни нейни читатели. „Те заемат книги не само през лятната ваканция от списъка със задължителна литература. Много от тях имат интереси в областта на спорта, историята и научната фантастика. За тях редовно обновяваме книжния фонд“, сподели читалищният секретар Веска Димитрова.

Момичетата и момчетата научиха как се обработват и подреждат книги по лавиците. Децата влязоха в ролята на библиотекари и записваха книги в картоните. Всички малчугани се включиха в маратон на четенето като прочетоха по куплет от стихотворенията на Елисавета Багряна. Повечето от момчетата с интерес разгледаха новото попълнение от енциклопедии, свързани с еволюцията на животните и появата на човека.

Учениците поздравиха библиотекарите с празника като им подариха специално пано, изобразяващо българска шевица, изработена от рециклирани материали. Малко преди да напуснат залата на библиотеката малките читатели категорично заявиха, че книгата дава по-добри възможности от компютъра за придобиване на нови знания.

На изпроводяк децата проявиха интерес за провеждане на лятната занималня, която ги събира в продължение на няколко години. Със сигурност през летните месеци децата отново ще бъдат ангажирани с провеждане на интересни инициативи, изработване на предмети, придобиване на навици за оцеляване в критични ситуации, ще посетят природни и исторически забележителности в района.

 

Марий ПЕЙЧЕВ, Ценово