nabore.bg

Архивите са живи

Преди 117 години: Убиват Алеко Константинов по поръчка на селски кмет

Рикоширал куршум прекъсва живота на автора на „Бай Ганьо”

 

„Вечерта над целия град тревожно се разнесе едновременното биене на камбаните от трите църкви. Помислихме, що да предполагаме -­ пожар! И хукнахме надолу, към града, и за пет минути бяхме на площада пред общинското управление. Пожар нямаше, камбаните биеха, из всички улици дотичваха десетки и стотици мъже и жени, питаха се,

 

а кметът, ридаейки, едва мълвеше:

 

Такев и Алеко са убити оттатък Радилово, под Дряново дере.”

Така писателят Христо Пунев, по онова време ученик в Пещера, описва вестта за трагичната кончина на Щастливеца. Как всъщност е станало убийството?

На 11 май 1897 г. след като са пледирали по едно дело в Пловдивския съд, Алеко Константинов – той си изкарва хляба и с адвокатска практика, и приятелят му Михаил Такев отиват в Пещера, откъдето последният е избран за депутат на Демократическата партия. Пътем спират в село Радилово.

 

Отбиват се в кръчмата,

 

където са забелязани от кмета Петър Минков, който има две важни причини да мрази Такев - той му е политически противник и е от Пещера, а пещерци и радиловци са във всекидневни конфликти за гори и земи.

По-късно Такев си спомня, че като си тръгвали, кръчмарят Вачков в присъствието на Минков го питал кога ще се върнат. Такев му казал, че ще се върнат вечерта. Още в този момент Минков решава да устроят засада на депутата на връщане.

Щастливеца и Такев са посрещнати много гостоприемно в Пещера. Ученици и учители са очаровани от възможността да се запознаят с автора на „Бай Ганю”. Гостите

 

похапват гергьовско агне,

 

опитват отлежало вино. Алеко обещава да напише „Бай Ганю в Пещера”. Към 16 ч. Щастливеца пожелава да тръгват, защото иска да присъства и на тържество в Пазарджик.

Минавайки през Радилово Алеко настоява да пият кафе и те спират. Слизат пак в кръчмата на Вачков. Вижда ги Милош Топалов, овчар, чиито волове същия ден са били задържани от пещерци, защото ги намерили в мера, която те смятат за своя. Топалов изтичва в отсрещната кръчма, където е кметът Минков, и му казва, че Такев е дошъл.

Минков нарежда на слугата Здравко Игнатов да даде на Топалов една общинска пушка. Извиква ковача Петър Салепов и му нарежда да тръгне с Топалов. За двамата убийци кметът определя възнаграждение от 30 наполеона.

 

Минков праща засадата

 

 в землището на съседното село, тъй като по стар турски закон, ако убийците не бъдат заловени, отговорността пада върху жителите на селото, край което е станало престъплението.

Към 22 ч. Алеко и Такев се качват на файтона и потеглят за Пазарджик. Убийците, скрити в местността Бряста, стрелят по три пъти, но улучват само един от конете. Един от куршумите обаче рикушира от гюрука на файтона и ранява смъртоносно писателя.

„Убиха ме!”, изохква Алеко.

Файтонът с мъртвия Щастливец Такев закарва право в дома на пазарджишкия прокурор. По негово нареждане трупът на Алеко е оставен в болницата за аутопсия. За престъплението

 

незабавно е уведомен и министърът на правосъдието

 

Теодор Теодоров. Той нарежда да се арестуват всички врагове на Михаил Такев.

Заговорът се разплита бързо. Заканите на Минков срещу Такев са известни на всички и само след четири дни заговорниците начело с кмета са арестувани. Двамата убийци си признават веднага. Петър Минков отрича докрай.
На 12 май е направена аутопсията, а на 13-и срещу 14-и грандиозна процесия изпраща ковчега на Алеко до влака от Пазарджик за София. Стоян Костурков, учител в Пазарджик, по-късно водач на отцепилата се от Демократическата Радикална партия, държи голяма реч.

 

Д-р Боян ЗАХОВ

 


Сърцето на поета и неговия адвокатски костюм се пазят в родната му къща в Свищов

Сърцето на поета и неговия адвокатски костюм се пазят в родната му къща в Свищов

Гробът на Алеко в Софийските централни гробища

Гробът на Алеко в Софийските централни гробища

Паметник на писателя на Черни връх, Витоша

Паметник на писателя на Черни връх, Витоша

Алеко Константинов загинал нелепо в атентат, организиран срещу неговия съпартиец Михаил Такев

Алеко Константинов загинал нелепо в атентат, организиран срещу неговия съпартиец Михаил Такев

Михаил Такев

Михаил Такев

Паметникът на лобното място на писателя

Паметникът на лобното място на писателя