nabore.bg

Не може да бъде

Оглупяваме бавно: Ужас! У нас има 12 000 екстрасенси

Дванадесет хиляди българи се водят за екстрасенси, ясновидци, магове и други лечители. Обикновената представа за магията е свързана с убеждението, че е възможно пряко осъществяване на желания, без насочени действия – да се лекуват болни хора, да умре някой, да завали дъжд, да убие Бог някой прокълнат човек.

Вярата в магическото се проявява изопачено, когато на човешкото творение се приписват сили и свойства,  които то в действителност не притежава.

Освен християнските обреди и светии, моята баба почиташе и много божите същества. Вярваше, че във всичко в природата има души и духове, които влияят на хората, животните и природата.

Когато на Коледа колеха прасето, опърлено и почистено го изправяха на кол до стената в мазата. Баба не разрешаваше да се докоснем до него, докато не се пречистим, защото от душата му е излязъл караконджул, който може да възседне човека и да го отнесе. Ние, децата се страхувахме да погледнем закланата животинка, която иначе беше кротка и мила с нас.

И още нещо. Навлезе ли месец април, аз бързах да ходя бос, но тя не разрешаваше, защото, който тръгне бос преди 7 април, го хапят змиите. Тя правеше магия против змиите. Напояваше едно пращило от кълчища със светилен газ и го влачеше с димящ край по дуварите на двора, прогонвайки пълзящите твари.

 

Доц. д-р Георги МИТКОВ, с. Самоводене, Великотърновско