nabore.bg

България

Покана: Творческа вечер за поетесата Яна Язова

Македонският  научен институт в София и Дружеството „Будители” в област Монтана ви канят на творческата вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност”. С новите си разкрития за българската поетеса ще ни запознае литературният критик Юлий Йорданов, член на Съюза на българските писатели. Вечерта ще бъде на 30 януари 2019 г., сряда от 18,00 часа в залата в Македонския дом в столицата на ул. „Пиротска”5, втори етаж.

Неуморният литературен критик Юлий Йорданов - изследовател и радетел за опазване на литературната ни памет, с упоритостта на маратонец пристига в Македонския научен институт, за да ни разкаже

 

за блестящата поетеса и красива жена

 

с нерадостна съдба - Люба Ганчева, известна на обществеността с псевдонима Яна Язова.

Самият той е нарекъл националната си обиколка маратон. Целта му е да извърви пътищата на Яна Язова, от родното й място - град Лом и да мине през всички градове и места, в които тя някога е имала рецитали. И е вдигала на крака публиката, под нестихващите аплодисменти. Юлий Йорданов се решава на това благородно дело, когато вижда, че за 105-та годишнина на Яна Язова обществеността мълчи. А младите нищо не знаят за тази толкова даровита авторка.Той вече е написал книгата за Яна Язова “Съдба, прободена от перото”, която вече е библиографска рядкост. Сега подготвя второ допълнено издание. Това е едно задълбочено изследване на буреносния живот и творчество на трагично и ненавременно отишла си от този свят поетеса.

С творческата вечер Йорданов гостува за четвърти път в София и надяваме се, не за последен. Защото и тази вечер времето няма да стигне за всичко, което публиката иска да чуе, и което авторът може да каже. „Поетеса от световна величина, а няма и следа, че е живяла. И гробът ѝ не се знае къде е...” Ето тази несправедливост иска да поправи Юлий Йорданов, посвещавайки делото си в името на Яна Язова.

Подготвен блестящо,

 

с факти, снимки и документи,

 

 някои открити от самия него,   не на последно място и с невероятния си талант да пленява публиката, авторът оставя аудиторията безмълвна и просълзена от трагичната съдба на една блестяла с ум, чар, талант и красота поетеса.

Пътят на Юлий Йорданов в литературата тръгва от родния му град Лом. Там завършва средното си образование в политехническата гимназия „Найден Геров”. Дипломира се във философския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, а след това и във факултета по журналистика.

Творческата му дейност започва в ломския вестник „Народна трибуна”, на чиито страници печата първите си литературно-критически статии и краеведски изследвания, за да премине по-късно в областните вестници „Септемврийско дело”, „Дело”, „Вселена” и „Монт-прес”. В последния е отговорен редактор и отговорен секретар. Бил е кореспондент на няколко софийски вестника, в които публикува оперативна литературна критика и краеведски изследвания.

 

Носител е на 2 международни награди за публицистика

 

 през 1978 и 1985 г., на почетната грамота и плакет на общобългарския комитет „Васил Левски”, на званието „Почетен краевед” на Съюза на краеведите в България, на почетната значка на Монтана и на Русенския университет „Ангел Кънчев” за литературна критика, на наградата „Журналист на годината” на Синдиката на българските учители, на почетния знак „Кръстьо Пишурка” на община Лом и на други отличия. Член е на Съюза на българските писатели и е кореспондент на съюзния вестник „Словото днес”. Литературен критик.

През 1988 г. издава първата си книга „Северозападната литературна нива”, която вече е библиографска рядкост. От тогава досега е автор на 13 книги с литературна и изкуствоведска критика. Написал е и неиздадената художествено-документална книга „Орелът с ангелската душа” за дядо Цеко Петков - Воеводата, от чийто род произхожда.

Юлий Йорданов е най-задълбоченият изследовател на духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана и родния му Лом. Доказателство за това са и 13-те му книги. Сериозно стойностно изследване той направи за загадъчната писателка родена в Лом Яна Язова, което той увенча в книгата си „Съдба, прободена от перото”, излязла през 2013 г.

 

www.nabore.bg


Яна Язова

Яна Язова

Юлий Йорданов

Юлий Йорданов