nabore.bg

Пред телевизора

Телевизионна география: Водещите от провинцията са по-амбициозни от софиянци

  • Ани Цолова дошла в столицата от Плевен, Виктор Николаев – от Търговище, а Юксел – от Оряхово

 

  • Пътят им до малкия екран бил трънлив и труден, но амбицията им да са под светлината на прожекторите победила 

  

Въпреки баснословните заплати – от 6 до 16 хиляди лв., които получават тв водещите ни, родните телевизионери не са забравили откъде са тръгнали. Сред най-добре платените лица от екрана се оказват родените извън София журналисти. Заради трудното начало те са доста по-амбициозни и с повече хъс от колегите си софиянци като Николай Дойнов, Лора Крумова и Галя Щърбева чийто професионален път започнал доста по-леко, тъй като не им се налагало да ходят по общежития и квартири.

 

Педантична и амбициозна се оказва Мира Добрева от Националната телевизия, която е  родом от най-южния град в България – Златоград, Смолянско. Големите стремежи на малката се проявявали от рано, когато гледала на черно-бял телевизор чичко Филипов и Анахид Тачева, от които се учила. Момичето пристигнало в София след години с огромно желание за успех. Заради родопчанския й диалект, всички, обаче я питали „Ти откъде си?”. Затова се записала на уроци по правоговор. „Дойдох с недотам префинената си външност и говор, който отдалеч издаваше, че съм селско девойче. Осъзнавах това и знаех, че е въпрос на време и малко помощ да започна да говоря правилно.” Още от тогава знае, че за един тв журналист са важни добрите стойка, осанка, поведение, визия и правоговор.

Още един представител на Южна България гледаме всяка сутрин в ефира на Би Ти Ви. Амбициозният Антон Хекимян, от сутрешния блок на телевизията е от Стара Загора. Заралията никога не пропуска да отбележи с гордост откъде е. „Моят град и моето семейство – майка ми, баща ми, сестра ми, племенницата ми, баба ми… Това са всичките тези хора, които са около мен, и затова Стара Загора е и в мен. Липите, „Аязмото”, гимназията в града са едни от местата формирали го като личност.

Представител на северозападния край е новинарят Юксел Кадриев. Роден и израснал в Оряхово, Врачанско, в семейството на майка му Гина и баща му Феми, които били изключително бедни. Юки мечтаел да стане международен шофьор. Завършил техникума по дървообработване в Тетевен и бил умно и целеустремено дете. Късметът му се усмихнал, когато дошъл в София заради източните бойни изкуства, по които журналистът бил запален.

Родната стряха на Гала от „На кафе” е в Плевен. Галя Пенева е истинското име на водещата, която била старателна ученичка и винаги завършвала с пълно шест. Най-много, бъбривката от Нова тв, обичала литературата и особено поезията. Завършила е педагогика и детска психология във Великотърновския университет, а по пътя към славата минала през различни изяви – първо била манекенка а началото на телевизионната й кариера е в шоу „Невада” като едно от момичетата на късмета на Къци Вапцаров.

Хъсът на Виктор Николаев към журналистиката хич не е случаен. Бащата на Виктор е вестникар. Работил е в местния разградски вестник. Роден е на 15 декември 1979 година в Разград. Завършил е механотехникум. Решава да кандидатства журналистика, въпреки че почти не е учил български език и литература. През 1997 г. започал работа в местно музикално радио. После записал частни уроци по литература. А през 1998 г. е приет в София със специалност журналистика. Ходил редовно на лекциите през първите две седмици, но бързо му досадило и няма и месец след това се замислил да търси работа. Така се озовал на стаж в „Дарик“. Малцина са наясно, че всъщност гласът на Виктор Николаев за първи път се е чул по Дарик радио не като журналист, а като кандидат-студент. Било анкета за писмения изпит по журналистика през 1998 г. Неговият първи репортаж бил с граждани във връзка с посещението на принц Чарлз в България.

Телевизионната половинка на Виктор – Анна Цолова е плевенчанка. От малка имала амбицията, че някой ден ще бъде известна. Мечтаела да стане танцьорка и упорито играла в танцовия състав в пионерския дом в Плевен. Но прекарана бронхопневмония я откъснала от работата в ансамбъла и не успяла да издържи изпита за професионални танцьори. Всъщност, до 7-мата си година Анна израснала в едно врачанско село при баба си и дядо си. Осигуриха ми най-страхотното детство, каза тя. За нея баба й била „мама Пепа" и с нея е споделяла всичко, дори и увлеченията си по момчета и първите си любовни трепети. Още не мога да я забравя и ми липсва, макар че почина преди 13 години, казва водещата на сутрешния блок на Нова телевизия.

Сашо Диков, който в момента е водещ на „Просто Диков” по Би Ай Телевизия също е провинциалист. Роден е в село Бели Осъм. Когато пристигнало в София селянчето от троянско имало големи комплекси, но днес те са далеч в миналото. Сега Сашо е убеден в своя неустоим чар и си спомня, че цигулката и балетът са били сред нещата, които е пробвал на младини, преди да стане популярен. Изповядва максимата „Скромността краси глупака” и се хвали с невероятен успех сред жените, в това число, актрисата Аня Пенчева, за която беше женен и имат обща дъщеря.

 

Наборе.бг

 


Ани Цолова и Виктор Николаев

Ани Цолова и Виктор Николаев

Юксел Кадриев

Юксел Кадриев

Сашо Диков

Сашо Диков

Антон Хекимян

Антон Хекимян

Гала

Гала