nabore.bg

Не може да бъде

Тутанкамон загинал от катастрофа с бойна колесница

Тутанкамон е загинал от удар с движеща се бързо бойна колесница, съобщи Агенция Speed-Press. Британският учен д-р Крис Нонтън, стигнал до това заключение, след като използвал бележки на Хауърд Картър, откривателя на гробницата на великия египетски владетел, и най-новата технология за реконструиране на смъртта на фараона. „Според нас Тутанкамон е бил прегазен от бойна колесница, движеща се със скорост, достатъчна да го нарани сериозно. Всъщност това го е убило. Тялото му е било оставено в насипно състояние, което е затруднило балсаматорите. Те работят с мъртви тела, но не и с разкъсани”, обяснява Нонтън.

Причината за смъртта на 20-годишния фараон преди 3336 г. е една от големите мистерии в историята. Има няколко теории, според които той е бил убит, бил болен от проказа, бил ухапан от змия и т.н. През 1968 г. фотограф от университета в Ливерпул взима 50 рентгенови снимки на мумията. От тях се установява, че парче от черепа му е било откъснато, а от там се появяват и теориите за евентуално убийство.

Според последни изследвания и благодарение на нова технология за реконструиране на смъртта се оказва, че травмата на главата е причинена след смъртта, а главните улики за нея се намират в гръдния кош, и по-точно счупени ребра в лявата част, но и липсваща гръдна кост и сърце. След разглеждане на фрагмент от плътта на фараона д-р Нонтън се допитва до експерти по съдебна медицина и те извършват изследвания, от които става ясно, че нараняванията на Тутанкамон са от прегазване от тясно и тежко колело, използвано тогава в бойните колесници.


Мумията на фараона е била изследвана много детайлно от учените.

Мумията на фараона е била изследвана много детайлно от учените.