nabore.bg

Дом и двор

Трифон Зарезан: Празно лозе бъчва не пълни

Как да си направим отвод (далдарма)

 

С годините отделни главини в лозето загиват и тяхното място остава празно. Колкото е по-старо лозето, толкова повече корени загиват и гроздовата продукция постоянно намалява. Стопаните често прибягват до попълването на празните места с облагородени лозички.

 

Този начин е неефективен.

 

Той е приложим в младо лозе /до 3 години/. В старото лозе новите лозички се задушават и бързо загиват.

Но има друг метод, който практиката е наложила, а после и науката е потвърдила – отводът. Нарича се още поведеница или далдарма и се прави така: от мястото на загиналата лоза до най-близката здрава се копае канавка, дълбока и широка 35-40 см. На дъното й се хвърля прегорял оборски тор и се развесва с почва. От здравата лоза се избира хубава дълга пръчка, изрязват се от нея колтуците, мустаците и всички зимни очи /пъпките/ и се полага внимателно в канавката. За улеснение я прикрепете към дъното на 2-3 места с дървени чаталчета. Края й извийте вертикално на мястото на загилата лоза,

 

като си послужите с колче,

 

за да го стабилизирате. След това заравяте канавката, а останалата на повърхността част от пръчката режете на 2 очи.

От леторастите, които ще покарат, формирате новата лоза. Но запомнете: тя завинаги трябва да остане свързана със старата; отводът никога не се отрязва. Други специални грижи не са необходими, но все пак няма да сгрешите, ако торите и поливате повечко и новата лоза, и майчиното растение.

 

Захари МЕШЕКОВ, агроном