nabore.bg

Докторе, защо?

Три древни тибетски рецепти за младост и здраве

Лековете на Изтока пречистват кръвоносните съдове, гонят рака и успокояват нервите

 

Тибетската медицина е една от най-старите в света. Тя разчита предимно на богатите дарове, които ни е предоставила природата. Когато се избират билките и плодовете, от които да се приготви лекарството, се обръща внимание на всяка подробност — от мястото до разположението на звездите през съответния период на годината.

Лековете на тибетската медицина понякога съдържат около 1000 съставки. Но продуктите за рецептите, които ви предлагаме, могат лесно да се намерят на българския пазар. Те ще ви помогнат да пречистите кръвоносните съдове, да успокоите духа и да се подмладите.

 

1. За здраво сърце и кръвоносни съдове

 

Тази рецепта е предназначена за постепенно изчистване на кръвоносните съдове от мастните плаки, както и за превенция на инсулти и инфаркти. Освен това предпазва от появата на туморни образувания, подобрява зрението и подмладява.

Продукти: 1 кг лимони, 300 г чесън.

Начин на приготвяне: Смелете лимоните заедно с кората и чесъна в блендер. Сложете сместа в 1,5 л завряла вода и варете със затворен капак точно 15 минути на среден огън. Изчакайте сместа да изстине и я пресипете в стъклен буркан, който затворете добре с капачка.

В продължение на 25 дни пийте по 50 мл всеки ден на празен стомах. След това починете 10 дни. Повторете 25-дневната процедура, ако е необходимо. Можете да повтаряте този процес два пъти годишно на всеки шест месеца като превантивна мярка.

Продължавайте, докато здравето ви се подобри, но не забравяйте за задължителната 10 дневна почивка.

 

2. Чай за успокоение на нервите и за изгонване на стреса

 

Тази рецепта се препоръчва за релаксация и освобождаване от стреса. Твърди се, че удължава живота.

Продукти: 5 г настърган джинджифил, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. мед, щипка лют пипер, щипка анасон.

Начин на приготвяне: оставете 2 литра вода да кипне и да поври 5 минути. След като изстине, добавете всички продукти в нея. Може да пиете от този чай в течение на деня или да изпивате по една чаша от него преди всяко ядене.

 

3. Тибетски еликсир за подмладяване

 

Този микс от чесън, мед и лимон в тибетската медицина е известен като „еликсир от природата”, който забавя стареенето.

Продукти: 10 глави чесън, сокът на 10 лимона, 1 кг мед.

Начин на приготвяне: нарежете чесъна на ситно и го смесете с меда и лимоновия сок. Изсипете сместа в стъклен буркан, за­ворете го и оставете да престои 8–10 дни. Вземайте по една супена лъжица два пъти на ден — веднъж на гладно сутрин и преди последното ви ядене вечер.

На какво се дължи ефектът на тези рецепти?

В тези три рецепти се изпол­ват три чудесни съставки — мед, чесън и лимон. Всяка от тях има множество ползи за здравето.

 

Чесънът

 

Чесънът пази кръвонос­ните съдове, понижава кръвното налягане и нивата на холестерола, намалява риска от инфаркт и инсулт. Освен това е добра превенция срещу образуването на тумори и различни хронични заболявания. Той също така облекчава грипа и настинката, унищожава чревните паразити, лекува гъбични и бактериални инфекции, подсилва имунната система, забавя стареенето и понижава умората и напрежението.

 

Лимонът

 

Лимонът има силни антиоксидантни и антибиотични свойства. Поради забележителната му даденост да се задържа в кръвния поток в продължение на 24 часа, той ефективно предпазва от рак и спира растежа на раковите клетки в организма. Лимонът не допуска по стените на артериите да се натрупа холестерол и понижава нивата му като цяло, което от своя страни пази от инфаркти и инсулти.

Освен че ни дарява здраве, лимонът забавя процесите на стареене, благодарение на антиоксидантните си свойства.

 

Медът

 

Медът е антиоксидант с антибиотични свойства. Той предпазва тялото от вредните вещества. Ако се приема с билките в процеса на лечение, медът подсилва лечебното им действие и усвояването им от организма.

След като знаем какви ползи носят на организма медът, лимоните и чесънът, не е трудно да си обясним защо те са чудесна комбинация за лечението на широк спектър от заболявания.

 

Източник: вестник „Китай днес”