nabore.bg

България

Тревога: Къщата на Смирненски е пред разпад

Отпуснати са пари за ремонт на покрива, но разрешението се бави

 

Къщата-музей “Христо Смирненски” в София е в много тежко състояние. Сградата е затворена като опасна за посетители още през 2004 година със заповед на министъра на културата. Днес, 10 години по-късно от ведомството са отпуснати малко над 33 000 лева за ремонт на покрива, който обаче е блокиран заради бавещо се разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство. Датата, на която музеят ще бъде напълно възстановен и ще отвори врати за посетители

 

остава в далечното бъдеще.

 

Къщата на поета Смирненски в столицата е превърната в музей през 1959 г. “Към момента за съжаление състоянието на сградния фонд е доста тежко,

разказва уредникът на музея Соня Кирицова. В този момент може би това е един от най-проблемните от литературните музеи в София - бих казала и в страната”. Уреднсичката допълва, че веднага след отпускането на парите в края на миналата година, Националния литературен музей е предприел мерки за стартирането на ремонта на покрива. Проблемът е, че никакви ремонтни дейности не могат да започнат без сътоветните разрешителни, като първото е от Националния институт за недвижимо културно наследство, който е “най-висшата инстанция”. Без неговото разрешение ремонтът не може да започне. “Към момента няма дата за ремонта, макар, че сме подали документите още през февруари”, обяснява Кирицова.

 

Последният по-голям ремонт,

 

който е извършван в къщата-музей е бил през 1988 г. 

От края на 2012 г. музеят е собственост на Министерството на културата. Преди това около десетина години е бил общинска собственост. “Всъщност има една продължителна преписка, която е водена между Столична община, министерство на културата и областната управа и през тези години е било невъзможно музеят да бъде ремонтиран”, уточнява Кирицова. В края на 2012-та музеят става публична държавна собственост. “През юли 2013 г. е издаден констативен протокол от комисия - с него се даде предписание да бъде укрепена външната страна откъм улшцата и да дойде междуведомствена комисия, която да установи, вече с писмено становище реда, вида и обема на строително-ремонтните дейности. Все още сме в очакване на тази междуведомствена комисия”, разказва Кирицова..

Сумата, необходима за цялостното възстановяване на къщата за момента е неясна и трябва да бъде изчислена от специалисти след сериозен оглед на сградата, казва уредничката.

 

Адриана ЧАНЕВА

Вестник „Златна възраст” 


Мизерията на музея личи отдалече

Мизерията на музея личи отдалече

Поетът Христо Смирненски сигурно се обръща в гроба от безхаберието на потомците си

Поетът Христо Смирненски сигурно се обръща в гроба от безхаберието на потомците си

В дворчето на музея сякаш е паднала бомба.

В дворчето на музея сякаш е паднала бомба.