nabore.bg

Свят широк

Трета възраст: „Трабенсол” - пенсионерският рай на Испания

Група испански пенсионери са обърнали гръб на мизерните държавни домове за възрастни хора и са създали свой пенсионерски рай на село. Нарекли са го кооператив ''Трабенсол''.

Ето как живеят те. В един парк в подножието на планините на север от Мадрид група пенсионери правят сутрешна гимнастика. Те изпълняват внимателно всяко движение, следвайки указанията на треньора. Възрастните мъже и жени са част от пенсионерския кооператив "Трабенсол", който има 50 членове. Всички те са убедени, че са намерили много удачно решение за това къде да прекарат старините си. Пенсионерите се грижат за добрата си физическа и психическа форма и са обърнали гръб на кризата, разтърсваща Испания.

 

Те са внесли спестяванията си в кооператива

 

и са си построили своя резиденция близо до спокойната местност Торемоча де Харама. В "Трабенсол" съвместният живот и солидарността са на голяма почит. Отделните жилища, както и трапезарията и другите помещения са обща собственост.

"Местата в частните домове за възрастни хора са скъпи, никой от нас не може да си позволи да плаща толкова пари", обяснява Палома Родригес. "Държавните домове за възрастни също не са добра възможност, защото са твърде малко и е трудно да получиш място в тях", обяснява 70-годишната вдовица, която е шеф на кооператива.

Като повечето обитатели на пенсионерската резиденция, и Родригес се е нанесла в новопостроения дом през пролетта на 2013-та. Възрастната дама се усмихва доволно и разказва, че благодарение на проекта вече не се притеснява, че ще е в тежест на децата си.

 

Хармония срещу 800 евро на месец

 

"Имаме доста тежък опит със собствените си възрастни родители и не искаме да сме бреме за децата си", споделя Родригес. За да не се стига дотам, тя и нейни съмишленици основават "Трабенсол". В продължение на десет години всеки от членовете на кооператива внася пари за проекта - общата сума на човек възлиза на 150 000 евро.

Месечната вноска пък е около 800 евро - за подслон, храна, ток, вода и др. В цената са включени и разноските за излети в близките планини, за масажи, различни занимания и курсове.

Жилищата в резиденцията са просторни, обзаведени с вкус, имат южно изложение и гледат към зеленчуковата градина на кооператива. Самият кооператив е още млад, някои членове ще трябва след време да го напуснат, защото ще се нуждаят може би от специални грижи и вече няма да могат да участват в общите занимания. Според договорения регламент, който напусне дома, получава обратно сумата, която първоначално е внесъл. Впрочем, кредитът от три милиона евро, отпуснат на коооператива от местния филиал на "Банко популаре", все още не е изчерпан.

 

Далече от кризата?

 

"Трабенсол" излъчва тишина и спокойствие, макар че обитателите на резиденцията да знаят, че икономическото положение в страната им е тежко. Испания преживява най-тежкатата си рецесия от войната насам. Правителството на Мариано Рахой следва курс на строги икономии, за да може да бъде овладян държавният дефицит. Безработицата в страната е почти 26%.

Някои от обитателите на резиденцията се тревожат дали ще могат да плащат и в бъдеще месечните си вноски. Те обаче се наслаждават на времето, прекарано в "Трабенсол". Много от приятелите им също биха се включили в кооператива, стига да намерят на кого да продадат къщите си.

 

Радио Дойче Веле


Основният корпус на пенсионерското общежитие

Основният корпус на пенсионерското общежитие

Пенсионерите от

Пенсионерите от "Трабенсол" спортуват, отглеждат плодове и зеленчуци и редовно ходят на излети

Палома Родригес и един от останалите обитатели на пенсионерската резиденция

Палома Родригес и един от останалите обитатели на пенсионерската резиденция