nabore.bg

Дом и двор

В зеленчуковата градина: Топлинен комфорт за разсада

За да расте и се развива нормално, младият зеленчуков разсад се нуждае от топлина и светлина. При зимно-пролетни условия той не я получава от природата, а му я осигурява градинарят. Ако вие сте се заели с тази роля, трябва да имате предвид,

 

че доматите не поникват,

 

ако почвата не се затопли до 15-16 градуса. И да помните, че при 10 градуса те спират да растат. Повиши ли се обаче до 25-30, растенията прерастват, ненормално удължените стъбла полягат, стават податливи на гъбните болести и често загиват от болестта сечене на разсада. Така е при повечето зеленчукови растения. Затова се съобразявайте със съветите на специалистите.

* Преди поникването на доматите трябва да се поддържа температура 22-25 градуса. След поникването тя се понижава на 15-16,  но нека в почвата да е малко по-висока. До пикирането се поддържа температура от 18-20 градуса през деня, а в облачни дни и през нощта - с 4-6 градуса по-ниска.

* До поникването на пипера най-благоприятната температура е около 25 градуса.

 

След това се понижава

 

до 15-17 за около седмица, после отново се вдига и поддържа около 22-25 в слънчеви дни, около 20 в облачни и 4-5 градуса по-ниска през нощта.

* Температурният режим на патладжана е също като при пипера.

* До поникването на ранното зеле се подържа температура 18-20 градуса. След поникването в слънчеви дни трябва да е 17-18, а в облачни - 15-16 градуса. През нощта - не повече от 12 градуса.

 

Наборе.бг