nabore.bg

Докторе, защо?

Тест: Заплашва ли ви бъбречно заболяване?

Основната функция на бъбреците е да изхвърлят с урината отровните отпадни вещества от организма и да съхраняват всички ценни съставки на кръвта. Бъбреците извършват това пречистване с помощта на милиони филтърчета, наречени гломерули. Има обаче условия, които нарушават нормалната им дейност. Как може да я съхраните, ще научите от този тест. 

Изберете един от посочените отговори: „Да”, „Не”, „Не мога да преценя”.


Въпроси :

 

1.Имате ли високо кръвно налягане?

2.Нормална ли е кръвната ви захар?

3 Приемате ли често аспирин, аналгин или парацетамол?

4. Усещате ли понякога болки в областта на бъбреците?

5.Забелязвате ли постоянно торбички под очите си?

6. Подуват ли се краката ви?

7. Сърби ли ви понякога кожата, без да знаете защо?

8. Винаги ли предпочитате белтъчната храна пред зеленчуците?

9. Забелязвате ли, че водата, която изпивате за едно денонощие е по-малко от 2 литра?

10.Често ли употребявате алкохол?


Резултати:

 

Всеки отговор с:

 „Да” ви носи 1 точка,

 „Не мога да преценя” – 2 т.,

 „Не” - 3 т.

От 25 до 30 точки – рискът за вас е незначителен. Придържайте се към сегашния си начин на живот. Приемайте разнообразна храна и достатъчно вода. Пазете се от преумора и изтощение, от злоупотреба с белтъчини и алкохол.

От 10 до 24 точки – трябва да се посъветвате с личния си лекар, ако имате кръвно налягане над 120/80 mm/ Hg или стойности на кръвната захар над 6,1 mmol/l. Хипертонията и неконтролираният диабет са сред основните причинители на бъбречните заболявания. Лекарска консултация ви е нужна и ако откриете в себе си един от изброените симптоми: болки в областта на бъбреците, торбички под очите, подуване на краката, лесна умора, необясним сърбеж и потъмняване на кожата, мускулни схващания, трудна концентрация Не забравяйте, че употребата на аспирин, аналгин или  парацетамол не е опасна за повечето хора, но продължителното използване на тези лекарства може да завърши със  заболяване на бъбреците. Същото се случва при злоупотреба с белтъчна храна и алкохол. Риск от заболяване носи и недостигът на вода. Когато в денонощие се приема повече от 2 литра, водата „промива” бъбреците и предпазва от образуване на камъни.

 

Наборе.бг