nabore.bg

Дом и двор

Пролет иде: Теменужката – най-срамежливото цвете

Ароматното растение обича богато и влажни почви

 

Теменужката (Viola) като деликатно момиче крие ароматната си главица в тревите и храстите - затова я наричат "срамежливо цвете". Тя е едно от най-любимите цветя през вековете. Древните гали посипвали с нея брачното ложе. Настанете я под дървета или храсти и в пролетните вечери, когато въздухът е изпълнен със свежите пари на разбудената земя, нежният й аромат ще витае из цялата градината. Красивата форма,

 

лилавото кадифе на венчето,

 

неповторимият фин аромат, сочната зеленина на листата са я направили от стари времена желано и търсено цвете.

Името на рода Viola идва от Средиземноморието и е възприето от старото латинско название на растенията. За декоративното градинарство значение има видът Viola odorata - миризлива теменуга, който се среща и в нашата флора и никак не е взискателен.

Изключително много се цени неговият вариант semperflorens, който е многогодишно растение и образува големи туфи - за една година могат да достигнат диаметър 20-50 см. Стъблата са пълзящи, а листата имат сърцевидна до бъбрековидна форма. Цветовете са разположени поединично

 

в пазвите на листата

 

на значително дълги дръжки - над 15 см. Цветовете са тъмновиолетови, но се срещат сортове и с бял, и с розов цвят. Имат силен и приятен аромат.

Виолетката (така наричат горската теменужка) цъфти от края на септември до началото на април, като преустановява цъфтежа си през студените зимни месеци, за да го поднови рано напролет. Размножава се  чрез семена (това няма практическо значение за любителите) и чрез разделяне на туфите, което се извършва веднага след прецъфтяването. Засажда се на разстояние 30-50 см.

 

За предпочитане са сенчестите места.

 

Добре се развива и цъфти под дървета и храсти на достатъчно богати и влажни почви.

Теменужките особено се ценят като отрязан цвят заради аромата си. За да се получат цветове през зимата или много рано напролет, широко се застъпва форсажът. Когато ще се форсират, растенията се засаждат през май-юни в лехи с размери на парникови каси. Подходящо разстояние е 25 на 25 см. До есента се поливат редовно, за да се засилят и укрепнат.

 

Наборе.бг