nabore.bg

Тежката дума

От упор: Те не го щат в селото, той пита за поповата къща

Народните ни поговорки и пословици съдържат  българската вековна  и изстрадана истина! Днес отново с пълна сила крещи фразата: „Те не го щат в селото, той пита за поповата къща!” Пак хора, които не са желани, които не са подходящи, се готвят  да ни управляват!

   От първите дни на „голямата промяна” у нас се разбра, че идва ред на лъжата, на посредствеността, на нахалството и малокултурието. „Времето е наше!” На кого? На тия, които не са се вредили  във властта, не са се облажили, не са незаконно забогатели? На тях ли? Не се ли свършиха тия мераклии за власт? От три десетилетия сме непрекъснато в избори или пред избори и все няма край на общественото напрежение! Не се свършиха  хората, жадни за управление, за високи постове! Дали всички  са подходящи, дали мераците им отговарят на тяхната същност? Като гледам и слушам какви хора се гласят за властта, свят ми се завива!Какво знаят, какво могат? Какви са им предимствата, какви са им заслугите? Каква им е подготовката, какво им е образованието? Могат ли да водят хората, народа? Кой им е казал, че те са подходящите? Въпроси, въпроси, на които повечето кандидати за власт и управление  търпят пълен провал!

 Вярно е, че днес обстановката у нас и в Света е извънредно тежка, че коренно се промени всичко – международни отношения, икономика, технологии… Най-осезателно обаче се промениха хората и техният морал. Или, по-точно е да се каже, че морал няма! Хората останаха без морал! Как да си обясним иначе честите престъпления на бащи, майки срещу децата им и обратно? Как да приемем нечовешките взаимоотношения? Това ли е човекът „венец на природата”? Всичко загубено може да се възстанови, но как ще се върне моралът на хората? Как хората ще започнат реално да се виждат отстрани? Как ще могат да преценяват своите качества? Защото да имаш амбиции е едно, съвсем друго е дали имаш качества за  тях.

  Всички, които се готвят да влязат във властта,които ще се кандидатират да управляват, трябва да могат да издържат изпита на народа, да отговорят перфектно на изискванията  на обществото към  народните водачи! Първото е да обичат народа си и хората! Да са грижовни към обществените дела , да могат да поставят себе си след  другите! Ето -  това не сме го видели повече от три десетилетия! Загубихме вяра в сегашните ни управници! Не се вижда, не се разбира, че за тях на  първо място е народът.  Всичките до сега първо оправят себе си, близките си и не се интересуват от хала на другите!

  Такива ли управници искаме за бъдещето си? Някога Дякон Левски написа в бележника си  „Народе????”  с четири въпросителни.  Ами днес колко въпросителни са нужни, за да прогледне народът ни, за да разбере кой става за управник? На кого ще поверим народните дела, на кого ще дадем право да  ни води в делник и в празник – това е големият въпрос, който отново стои пред всички ни!

Мислете, братя българи, за кого ще  дадете гласовете си!  Защото е съмнително дали кандидатите за управление  мислят разумно и правилно.  Вярвате ли, че те могат да оценят себе си? Нямат такива възможности, нямат такова огледало, в което да видят истината!

  Дали пак ще  допуснем   посредственици и некадърници на високи постове, зависи от нас!

 Всички ние сме на ход!

 Ние решаваме!

 

 Петра ТАШЕВА