nabore.bg

Свят широк

Таткото на кафеварката

 

Ако кафето е символът на делничната сутрин, то алуминиевата кафеварка тип "Мока" е абсолютният амулет на българския дом.

Независимо дали основата й представлява многогълник или е с кръгло дъно, машината за кафе, която пълните с вода и оставяте на котлона, докато започне да издава онзи бучащ звук (или да свири) е сред най-често срещаните предмети във всяко домакинство.

Така е от много десетилетия. И не само по нашите земи.

Името на гения, който седи зад масовото разпространение на скъпоценното изобретение е Ренато Биалети. Италианските оригинални кафеварки Bialetti и до днес остават в пъти по-качесвени от хилядите им побратими, които могат да се намерят на пазара и които предимно са Made in China.

Оригиналните кафеварки се отличават по това, че са по-масивни, по-стабилни и по-красиви от всички останали.

А повода да се сетим за кафеварката е тази снимка:


 Снимка: AP Photo/Danilo Donadio

Това е опелото от преди няколко дни на Ренато Биалети - италианския бизнесмен, на когото дължим великолепното изобретение. Както виждате, неговата прах е събрана в урна с формата на кафеварка тип "Мока". Това е едно от предсмъртните желания на Биалети, който почина на 93-годишна възраст и беше погребан в град Оменя, Италия.

Всъщност Биалети не е изобретател на кафеварката, но той е човекът, който я прави световноизвестна.

Изобретението е на Луиджи ди Понти, който създава дизайна през 1933 година и продава патента на бащата на Ренато - Алфонсо - търговец на алуминии.

Интересът към продукта започва още по времето на бащата, но Ренато е човекът, който сериозно разширява бизнеса още през 40-те години. Той предприема масивни рекламни кампании в Италия и създава анимационното човече с мустаците, което и сега е разпознаваем символ на марката.

Около 330 милиона броя са произведени от комапнията и са продадени по света от създаването на машината досега, а копията от различни фирми и с различни форми са толкова много, че броят им няма как да бъде известен.

Дори през социализма в България се продават кафеварки тип "Мока", но те също нямат нищо общо с оригиналния производител.

Ето елементарния принцип на работа на кафеварката:

 

Това е историята на кафеварката накратко.

След като отронихме по една сълза за татко Биалети не е ли време да си сварим по едно горещо кафе?

 

 

 

 

иаточник: webcafe.bg