nabore.bg

Тежката дума

Стефан Цанев се прави на Вацлав Хавел с 40 години закъснение

В поредица от интервюта пред вестници и телевизии от Коледа насам поетът и драматург Стефан Цанев разви невероятни политически идеи. Медиите го търсят като авторитет, личност, духовен будител. И какво сe получава?

“Това беше бедата на нашата мирна революция - нямаше нито една капка пролята кръв” - това заяви в ефира на бТВ (виж тук). Ще рече - ако бяха разстреляли Живков и членове на политбюро, ако бяха убили по места малко кметове и партийни секретари, сега всичко щеше да бъде наред, щяхме да сме надминали румънците, които убиха Чаушеску и жена му.

Присъщо на едни поет е да бълнува революции. Преходът в източноевропейските бивши комунистически страни премина сравнително мирно, с кръгли маси, приемане на нови демократични конституции, свободни избори, приватизация и т. н. У нас се случи същото. Но Цанев е недоволен - трябвало революция с кръв. Прави сравнения с Възраждането и Априлското въстание…

Цанев громи остро комунизма, бившата комунистическа партия, “която още ни управлява”. “Народът търпя достатъчно, търпя не 45, търпи вече 70 г. да го управляват все едни и същи хора или техните наследници – стига вече!”, казва той. Говори от името на народа и пропуска, че той от 1990 г. насам сам си избира управляващите.

Казаното от Цанев за престъпленията на комунистите след 9 септември, през 50-те години и т. н. има основания. Но защо го говори чак сега? Защо пропусна да стане българският Вацлав Хавел през 70-те или 80-те? Чешкият му колега е поет и драматург като него, но го сполетя съдбата да лежи в затвора, защото критикува директно комунистическия режим по онова време. Никъде не се е чуло Цанев да говори тогава против престъпленията на комунистите. Проблемите му навремето са по-скоро с литературната критика, която го клейми заради свободния стих. Той не попадна в затвора заради борба срещу режима. Бил е драматург на 7 театъра, издаваха го, поставяха му пиесите. Да говори сега против комунизма е едно трагикомично закъснение с 30-40 години, пропуснат исторически шанс.

Цанев има основания за едно - въпреки свободните избори, у нас сега всички са недоволни. И какво предлага той, за да се промени това?

“Трябва да се елиминират политическите върхушки, да има мажоритарни избори, да се изберат хора от всички краища на България, а не само от Софийско” (?), казва Цанев пред бТВ. Само президентът можел да участва в подобно начинание.

И предлага (в интервю за “Труд“) бъдещето Велико народно събрание да се състави не с избори, а “от кметове, …членовете на Висшия съдебен съвет, представители на БАН, ректорите на най-големите университети, представители на синдикатите, на Учителския и Лекарския съюз, на Българската православна църква… По предложение на президента да бъдат включени и личности с активна гражданска позиция, но необвързани с партия” (може би има предвид хора като себе си).

Нека само човек си представи поименно хората от изредените организации и институции. Дали ще се съгласи т. нар. народ те да пишат нова конституция? Без да ги е избрал?

И всички медии, които интервюират Цанев, приемат безкритично фантастичните му идеи. Само един блогър се изказа, че това са глупости.

 

www.e-vestnik.bg


Стефан Цанев

Стефан Цанев