nabore.bg

Свят широк

Старост – нерадост: Половината пенсионери в света са без пенсии

Московски пенсионерки в парка. В Русия 100 % от възрастните хора получават пенсия

 

Българите се оплакват с право от мизерните си пари. Но в света има места, в които пенсиите просто не съществуват

Почти половината възрастни хора по света живеят без пенсии – 48%, а много от останалите 52% получават ниски пенсии. Това сочи доклад на Международната организация на труда (МОТ).

Повечето от хората в пенсионна възраст нямат никаква сигурност на доходите си, нямат право да се пенсионират и трябва да продължат да работят колкото се може по-дълго, въпреки че често трудът им не е добре платен.

Анализът на МОТ показва, че през последните години много страни с ниски и средни нива на заплащането на труда се опитват да променят нивата на пенсиите чрез създаването на микс от осигуровки и финансирани чрез данъците социални пенсии.

Докладът разглежда пенсионните системи в 178 страни. В 45 от страните 90% от възрастните хора получават пенсии.

"Много развиващи се страни смело разширяват своите пенсионни системи – една много положителна тенденция", коментира Изабел Ортис, директор на отдел "Социална закрила" в МОТ, но подчерта, че реформите следва да бъдат съпроводени от адекватни нива на пенсиите. "По-възрастните мъже и жени право да се пенсионират по достойнство, без да попадат в бедност. Това е проблем в световен мащаб", коментира още тя.

Забележително увеличение на пенсионното покритие бе достигнато само за едно десетилетие в места като Китай, Лесото, Тайланд, Източен Тимор и Тунис. Там пенсии получават между 25 и 70% от възрастните хора.

МОТ отчита, че фискалните мерки, които бяха прилагани от 2010 година насам, са довели до намаляване на социалната закрила към възрастните хора. Те включваха съкращения на разходите в здравеопазването и други социални услуги, както и повишаване на възрастта за пенсиониране, намаляване размера на обезщетенията и увеличаване на размера на осигурителните вноски.

"Тези корекции излагат на риск пенсионните и социалните системи и намаляват способността им да предотвратяват бедността в напреднала възраст на човек. Необходимо е време, за да се проявят дългосрочните пасиви на строгите икономии. Замразените нива на доходите на домакинствата са довели до намаляване на потреблението и забавяне на икономическото развитие. Тревожно е, че бъдещите пенсионери ще получават по-ниски пенсии в поне 14 европейски страни до 2050 година", каза още Ортис.

Данните на МОТ показват изключително големи разлики в социалната стратификация между жителите на отделните страни. В САЩ например пенсии получават 92,5% от възрастните хора, докато в съседно Мексико те са едва 25,2%. В Русия обхватът на пенсиите е 100%, в Китай – 74,4%, а в Индия – 24,1%. В Турция пенсии получават 88,1% от възрастните хора, а в България – 96,9%. В съседна Сърбия обаче по-малко от половината хора имат пенсии, а в Босна и Херцеговина – малко над 29%.

Най-лошо е положението в Африка. За разлика от Намибия, Ботсвана и Южна Африка, където нивата са между 80 и 100%, и северната част, където са Алжир, Мароко, Либия и Египет, в останалите страни от континента възрастните хора са осъдени на бедност. В Чад например само 1,6% от тях получават пенсия, в Мавритания – 9,3%, в Мали – 5,7%, в Кот д'Ивоар – 7,7%, Судан – 4,6%, Конго – 15%, Ангола – 14,5%.

 

www.nabore.bg