nabore.bg

Архивите са живи

Сталин – между истината и лъжата (трета част)

Осем пъти Главнокомандващият е връщал смъртната присъда на маршал Михаил Тухачевски с думите „Не верю!”

 

(Продължение)

 

Какво конкретно съдържат разсекретените документи? През 1934 г. са арестувани 34 115 души, предимно престъпници, без смъртни присъди. В периода 1934-1936 г. са задържани общо 190 246 по същите причини. През 1937 г. има нови арести на 779 056 човека, а в 1938 г. – още 593 336 души.  На съд отиват престъпници, партийни некадърници и служители на НКВД, които са виновници за арести и репресии, някои от тях даже лично са разстрелвали хора. Неизбежно

 

сред арестуваните има и заговорници против съветската власт.

 

 В Руската федерация през 1938 г. за контрареволюционна дейност са арестувани 52 372 души, осъдени на смърт са 2 731, оправдани са 49 641 и само 89 (осемдесет и девет) са с изпълнени смъртни присъди. Всъщност, Сталин и Берия спират масовия терор над невинни граждани, като  пращат виновниците на съд.

Ревностният изследовател на сталинизма Николай Стариков (автор на книга за Сталин в 12 тома) прави любопитна сравнителна характеристика. По същото време в САЩ на 100 000 жители се падат по 700 затворници, а в сталинския период – 650. От екзекутираните 830 000 души средно годишно се падат по 26 000 човека в огромната страна, приблизително колкото и в САЩ. Сега в САЩ на 100 000  души се падат по 738 затворници, в Русия при Вл. Путин – 538 души.

 

Пита се – коя страна е по-затворническа?

 

Спекулации има и за „чистката” в Червената армия. Противниците на Сталин го обвиняват за 30-70-100 хиляди унищожени офицери, в т. ч. генерали и маршали и най-много сълзи се проливат за „Червения Наполеон” – най-младият маршал Михаил Тухачевски. До 1937 г. са уволнени 18 659 офицери, но от тях 2 194 са политически офицери. През 1938 г. са арестувани още 5032 офицери, но веднага са върнати в поделенията 1 225 офицери. Арестувани са други 3 580 заговорници, но веднага от тях са възстановени в армията 2 864 офицери. Общо за целия период 1936-1939 г. са уволнени 16 362  строеви командири  и  предимно политически офицери.

Ръцете на М. Тухачевски са изцапани с кръв до лактите. Той е завършил само юнкерско училище, участвал е в разстрела на работническите демонстрации в Москва в 1905 г. През І световна война е командир на взвод, подпоручик, попада в плен при немците и  най-безпрепятствено се измъква заедно с полковник Александър Егоров, поручиците Йона Якир, Василий Блюхер и Йероним Уборевич, и всички се включват в Червената армия. Тухачевски потушава с нечувана жестокост въстанието на Тамбовските селяни,

 

където загиват около 2.5 млн. души.

 

Отваря първия за жени лагер, в който почти всички измират от глад и болести. Избива с артилерийски обстрели Кронщадските матроси, които са имали смелостта да отправят свои искания към съветската власт. Удавя в кръв казачеството. Търпи позорно поражение в руско-полската война. И се доказва, че е германски агент, предавал е сведения за съветското въоръжение. Глава на заговора е полк. Егоров, но според плана Тухачевски е трябвало да застреля на 1 май 1937 г. на манифестацията Сталин и другите съветски ръководители, а четворката  да узурпира цялата власт. Тухачевски чака с два пистолета в джобовете на Червения площад като командващ парада, Сталин и правителството се качват на мавзолея на Ленин, но нещо става с маршала, той се  отказва  от покушението и  дава команда манифестацията да започне. Ето, затова са осъдени четиримата маршали. Осем пъти Сталин е връщал смъртната присъда на Тухачевски с думите „Не верю!” Два пъти е зачерквал името на Егоров от списъка на смъртниците. Но когато му поднасят признанията на Тухачевски, Сталин скланя на смъртна присъда, защото познава равният красив калиграфски почерк на „Червения Наполеон” без следи от насилие.

 

Съдебните процеси са открити,

 

 присъствали са много граждани и западни журналисти.

По време на процеса срещу маршалите се случва и един любопитен епизод. Един човек в Германия, четейки вестник, вижда снимката на Василий Блюхер като подсъдим и казва, че това е граф Фердинанд фон Гален, ротмистър в австро-унгарската армия, който е бил взет в плен от руснаците през І световна война. Мъжът е бил съвсем сигурен, защото е бил ординарец на фон Гален. Любопитно е и това, че в края на 20-те години на ХХ век Блюхер е бил изпратен в Китай и китайците са го наричали Га Лин.

                                                

 Доц. д-р Стоян ВЛАЙКОВ

 

(Следва)


Главнокомандващият генералисимус Йосиф Сталин

Главнокомандващият генералисимус Йосиф Сталин

Сталин с дъщеря си Светлана

Сталин с дъщеря си Светлана

Сталин и Георги Димитров в двора на Кремъл

Сталин и Георги Димитров в двора на Кремъл

Маршал Тухачевски

Маршал Тухачевски