nabore.bg

Тежката дума

Срам! Срещу министър Москов протестираха само 30 „мунчовци”

Който търпи гаврата на властта със здравето си, заслужава да е най-бедният и най-болният в ЕС

 

Преди дни пред Министерството на здравеопазването имаше рехав протест на около 30 гневни граждани. Боя се, че ще кажа нещо скверно, което не е политкоректно, сиреч грозно, при това изречено от народен представител. И то ще прозвучи така: Народ, който търпи гаврата на властта с неговото здраве, заслужава съдбата си

 

на най-бедния и най-болния в ЕС!

 

Как е възможно само трийсетина софиянци да дойдат пред ведомството на българския д-р Менгеле, за да да му кажат, че България не е Третият райх, ние не сме концлагеристи и адвокатстващият на Москов премиер не е Фюрер?

Защо никой не се възмути от пламенната пледоария на Бойко Борисов в защита на пръстовите отпечатъци на д-р Менгеле? И какво трябва да се случи, за да разбере този заспал народ, че от 1 октомври аптеки и болници ще искат пръстов отпечатък от всеки пациент,

 

за да получи лек или легло?

 

Познавайки бунтовния нрав на чехи, поляци и унгарци не мога и да си представя, че улиците на Прага, Варшава и Будапеща ще останат пусти, ако техните премиери и здравни министри наложат варварската практика на пръстовите отпечатъци в болници и аптеки.

А София мълчи, сумти и кротко поема поредната порция унижение, сервирана й от този кабинет. И само шепа хора дръзва да протестира с патоса на Вазовия Мунчо. Тоя луд бе единственият човек,който се осмели да протестира, рече поетът. А оня ден трийсетина нови Мунчовци викаха срещу Москов, докато петима заптиета в полицейски униформи лениво бранеха министерската порта.

 

Сега разбирате ли защо бяхме пет века под робство,

 

 защо гърци и сърби сами се освободиха от османския гнет, а ние кротко чакахме Дядо Иван, когото сега попържаме на воля като лоялни евроатлантици?

Нека се простим с илюзията, че в България има пациентски организации. 90 процента от тях са НПО-та, преживяващи от яслата на държавно или външно финансиране, готови на всяко полягане пред властта, ако ще лапнат нова и нова субсидия.

 

Велизар ЕНЧЕВ, независим народен представител  


Велизар Енчев

Велизар Енчев