nabore.bg

Лични драми

Среща в Горно Абланово: Родът на Елисавета и Божин Кочеви се събра

Обща снимка на Кочевия род

 

В с.Горно Абланово, Русенска област се проведе родова среща на Кочовия род. Той един от най-многобройните в селото.

                   Родът на баба Елисавета е от с.Деков, Никополско. След като си прибират реколтата през есента решават да напуснат селото и тръгват в посока североизток. Причината била, че местните турци задиряли красивата им мома и за да не я задомят за турчин, натоварили каруците като взели най необходимото и тръгнали. Преди да излязат от къщата оставили газените лампи да светят, за да мислят турците,че са в селото. Движили са се покрай р. Дунав. Късната есен преминали река Янтра и решили, че на другия бряг турците повече няма да ги търсят и се установили в с.Кривина. Тук през зимата се ражда Георги Кочев, дядото на баба Елисавета. През пролетта, когато вече времето се затопля, решили да продължат в същата посока и така достигнали нашето село-Горно Абланово. През това време в селото се е населявало предимно от турци. Закупили двор от един местен турчин в центъра на селото, където сега е двора на Теодосиеви. След като израства и се оженва дядо Георги купува още един двор, където се родила баба Елисавета и в момента живеят наследниците на тримата и сина.

Основетелите на голямата фамилия - Елисавета и Божин Кочеви

                  

Дядо Георги е имал няколко сина и дъщери. Най-големият му син Милан заминава за Русе и е бил член на Русенската търговска камара. Имал е хан, където е приютявал идващите от селото хора в града. Най-малкят син на дядо Георги Пъшо е загинал в Първата световна война. След Руско турската война Георги Кочев е бил смет на селото в продължение на 22 години-от 26.06.1880г до 18.03.1902г. През неговото кметуване е построена църквата „Св.Димитър“ в селото.

На срещата всички разглеждаха с интерес родословното дърво на Кочеви

                  

Вторият син на дядо Георги-Илия, бащата на баба Елисавета е бил много честен и уважаван човек. Бил е кмет след баща си две години от 20.07.1902г до 14.10.1904г. Умира твърде млад през 1905г.

Чернобяла снимка от минали години - синове и дъщери

 

Баба Елисавета е родена през 1893г и умира на 77 години, през 1970г. Има две сестри-по голямата Еленка и по малката Кръстина. Дядо Божин е роден през 1886г в с.Чатма днес  Босилковци. Умира през 1960г на 74години. Имал е по-голям брат Еню и по-голяма сестра Руса. Баща му е починал твърде млад и майка му Пена се омъжва в Горно Абланово и довежда със себе си двете си по-малки деца дядо Божин и сестра му.

Родът на Пенко

 

Големият брат Еню е роден през 1878г остава с.Босилковци при дядо си и баба си. Задомява се там. Първите му деца умират малки и отивайки на пазар в Полски Тръмбеш среща една жена, която искала да си даде детето на някой, който да се грижи за него понеже мъжът и е загинал в Първата световна война. Решил да го вземе и да го осинови. Детето се казва Пена. След това се раждат още три деца - Петър роден през 1918г, Николай-1924г и Атанаска-1928 г. Пена има син Димо, който има две дъщери Пенка и Донка. Петър има четири деца-Иванка, Янка, Еню и Донка. Николай има две деца-Стефанка и Минчо. Атанаска има две деца-Иван и Божанка. Дядо Еню умира през 1966г.

    

Пенчо ЦАНЕВ, с.Горно Абланово, Русенско