nabore.bg

Тежката дума

Срамота! Столетницата прави стриптийз

От битката Първанов – Станишев поредна порция идеалисти ще изгубят илюзиите си

 

От поредната „лидерска битка” БСП ще остане без кош с мръсно бельо. Казано без извинение. Защото за случващото се с пълна сила важи максимата, че кой каквото сам си направи и Господ не може да му го направи.

Горките редови социалисти!

Десетилетия наред, в по-младите си години, стотици хиляди членове на тази партия се гънеха като йоги, за да може линията на телата и на мислите им да бъде успоредна на Априлската линия на партията. Дори по онова време се роди политическата аксиома, че всяка крива, успоредна на Априлската линия, всъщност е  права?!

 

Днес нещата станаха немислимо по-сложни.

 

Защото, за да приемеш, че и Първанов, и Станишев са прави, а Калфин и Кутев, например – искрени и безгрешни, трябва да си не редови социалист, а закоравял политически шизофреник и въжеиграч. Не че няма и такива, но повечето от тях вече не са в БСП, а прелитат от партия в партия, водени от безукорния си инстинкт за платената любов в политиката.

Всъщност в политиката шизофренията май не е диагноза, а ловен прийом за изчакване на подходящия момент.

Така Първанов, Калфин и „АБВ”-компания ще си стоят в БСП като пет пари в кесия и никой дори данък „ревизионизъм” няма да им взема. Само ще ги сочат като нагледен пример, колко демократична партия е станала някогашната столетница, алергична към всякакъв вид плурализъм, дори когато е в хомеопатични дози.

Ще се чака точният момент в съответствие с Лениновото "Днес е рано, утре ще е късно".

Няма да ги изключат (да не каже някой, че в БСП гонят инакомислещите) и така ще затвърдят мнението, че и зад Станишев, и зад Първанов има някои невидим, но могъщ,

 

който направлява думите и делата им.

 

Първанов го каза в прав текст, но без конкретика: Ръководството на БСП е в тежка зависимост и изпълнява чужди решения.

Станишев го каза уж завоалирано, но поне с ясен адресат: Има предателство, а действията на Първанов и Калфин обслужват Бойко Борисов и ГЕРБ.

И преди нещата да влязат в ясното и разбираемо дори за деца разпределение на ролите от типа на „Двама се карат – трети печели” е редно да се каже, че „печалбите” и за двете страни ще се изчерпат с инвентаризация на загубите. И с прехвърляне на вини от болната глава на здравата, ако има такава. Както и с декларации, че всички са спечелили (изборите, персоналните двубой, битката за демокрация).

БСП няма да се разцепи. Толкова е голяма, все още, че може да даде „материал” на половин дузина нови партии и движения; както и ренегати на още толкова стари партии и движения; както и фантазьори на повечето известни секти и движения. И пак ще остане достатъчно голяма,

 

за да прилича на „Титаник”.

 

При това заедно с оркестъра, социалната пъстрота на пътниците и катастрофичната символика на айсберга. Който на „Позитано” 20 не виждат, понеже се оглеждат самовлюбено в огледалната му повърхност.

БСП няма да се разцепи, но е трудно да се каже, дали това е добра или лоша новина. За да разберем, ще трябва да почакаме, докато Бойко Борисов напише във „Фейсбук” мнението си по темата.

Останалото Първанов и Станишев ще научат в нощта след евроизборите. Което няма да им попречи да се обявят за победители.

Историята се повтаря като фарс. Или като театър на абсурда...

 

Борислав МИХАЙЛОВ

www.komentator.bg


Изглежда, че най-малката грижа на Станишев и Първанов е съдбата на БСП

Изглежда, че най-малката грижа на Станишев и Първанов е съдбата на БСП