nabore.bg

Лични драми

Срамота: Габрово е нашарено със свастики

Пречупени кръстове се мъдрят по сградите на театъра и съда, кметицата нехае

 

Най-малко 20 пречупени кръста стоят изрисувани от няколко години по обществените сгради в самия център на Габрово. Около тях обидни лозунги от всякакъв характер. Но върхът на всичко това безспорно е хитлериският лозунг “Хитлер беше прав” разположен върху южната стена на регионалната библиотека “Априлов - Палаузов”. Цели седем свастики партнират на тази “украса”. След библиотеката се нарежда паметника - костница на площад “Възраждане” в града. Свастики има на гърба на театъра, на ъгъла на съда, а на площад “Първи май 1876” са на такова място, че в деня на габровския карнавал щяха да избодат очите на журито!

Искам да попитам кмета Таня Христова ще потвърди ли обяснението си направено пред мен, че така било и на Запад в много градове и предпочита да израходва 100 лв. от бюджета за нещо по съществено, вместо да се замазва стени?! С тази ли украса Габрово кандидатства за европейска столица на културата през 2019 г.?

Според мен, а вярвам и според милиони хора, тук иде реч за наченки на фашизоидни и неонацистки опити да се узаконят уродливите им  символи и идеи, докато свикнем не само с думите от лозунгите, а и с последващи ги действия. Историята е пълна с примери в тази насока.Не искам родният ми град да бъде полигон за подобен опит.

  

  Стефан ДИМИТРОВ, Габрово