nabore.bg

Тежката дума

Срам и разочарование: Не пускам нито радиото, нито телевизора

Стигнахме до унижението дребни търговци, сценаристи и шоумени да решават съдбите ни!

                                             

Не ми се пуска нито радио, нито телевизор. Не ми се чете и вестник. Вярвам, че повечето българи са и те като мене силно огорчени и разочаровани от политическата обстановка у нас. Вярвам, че и те изпитват срам да гледат и да слушат избраните от нас управници как се карат, как даже посягат на ръчна саморазправа само и само да защитят себе си. Колко е унизително да ги гледаме как бранят своето, не народното, не нашето общо благо, не и България!

   Колко години вече живеем в този абсурден театър?! Има депутати, които са в Народното събрание повече от 30 години. Нашите управници са единни само тогава, когато трябва да защитят регулярното увеличаване на своите големи възнаграждения. Тогава те са кротки, послушни и... лицемерни. А ние, като деца на безотговорни и лоши родители, които са в развод, сме изоставени, угнетени и нямаме вяра вече на НИКОГО!  Толкова ни се отщяха всякакви управници, че на задаващите се пак избори ще стане  като във вица, който върви във Фейсбук, - „На новите избори ще гласувам за Али Баба, защото поне неговите разбойници са само 40.”

  Не знам кой за кого ще гласува, но със сигурност вече се задава голям глад. Защото никой не можа да спре спекулата, няма и наказани за големите кражби, хаосът навсякъде и във всичко е пълен! Толкова печално изглежда красивата ни България, че прилича на  страна, оставена на изживяване. Навсякъде крещи немарата, личи си лошото и некадърно управление. И това продължава вече повече от три десетилетия. Разсипаха ни хубавата страна тия, които само се опитваха и днес продължават  да се упражняват да  управляват.

  Затова, братя българи, хубаво си отваряйте очите на новите избори! Не ги слущайте какво говорят сегашните управници, ами гледайте какво са направили, какво се готвят да правят и си опипвайте джобовете. Вижте какво имате в хладилниците и какво слагате на масата си за ядене. И  най-важното, отворете душите и сърцата си и ги послушайте, щото нас все ни подвеждат разни неподходящи „личности”, гласуваме за тях и после се проклинаме. Оставаме най-често жестоко излъгани! Затова сега сме огорчени, разочаровани и изпитваме срам. Ние се срамуваме, но не и те, които се карат неприлично  в Народното събрание. Не само до „хляба наш насущний” е въпросът! Кой ни осигурява сигурност и спокойствие, кой мисли за нашите работни места, за доходите ни, за бъдещето ни?

     Сега, когато е запалена една безсмислена и безумна война в Европа, когато всеки ден загиват невинни хора и се рушат жилища, заводи и културни сгради, когато се сриват цели градове, на нас са ни нужни подготвени и кадърни политици, умни, разумни и грижовни управници! Не искаме да бъдем хвърлени в ненужни разпри със съседи и съотечественици, не искаме първобитно разрешаване на спорове! Искаме дипломатичност, резултатни разговори на маса, искаме сговор и приятелски отношения! Искаме да ни бъде осигурено търговско и културно сътрудничество на равни начала с другите страни - били европейски, азиатски или от другите континенти. Държавниците  трябва да се разбират, уважават и да работят съвместно за своите народи. Всеки държавник, който не успява да опази народа си от война, е безотговорен! Такъв държавник е вреден и ненужен!  

   Не бива да се поддаваме на голите амбиции на посредствени хора, жадни само за власт и за пари! Не бива да удовлетворяваме тези, които се запътват към властта само, за да удовлетворят своите цели, само, за да се изявяват като лидери, а всъщност са жалки и елементарни хора, които нямат реална представа за себе си и за своите възможности. Те не могат да се погледнат отстрани, да видят посредствеността си, да разберат своята немощ и да усетят своето безсилие! Затова стигнахме днес до унижението  разни дребни търговци, сценаристи и шоумени да решават съдбите ни! Народът ни има приказката „Всяка жаба да си знае гьола”, която  е пренебрегвана  и забравена от управниците ни!

   Да се чудим ние как днес у нас  се навъдиха  толкова много кандидати за управници, у които  живее  и господства голата амбиция, себелюбието, егото и липсата на скромност, честност и работливост. То даже е изписано и на физиономиите им! Виновни сме, защото не ги видяхме тези техни недостатъци и пороци!  Не ги разбрахме и затова сега  сме излъгани и изоставени!

  Многострадални мои съотечествеци, нека не се оставяме пак да ни лъжат, да ни омайват с греховни и лъжовни обещания! Да се стегнем и да се доверим  само на  честните  и кадърните хора за управление! Искам да вярвам в умните, практичните и разумните българи! Защото вече няма накъде, няма и за кога!  Дошло е крайното време да си оправим най-после страната, да си спасим държавата, за да я има и да пребъде  България!

 

Петра ТАШЕВА