nabore.bg

Лични драми

Срам: Близките на героиня на соцтруда събраха пари за погребението й

Напоследък голям шум се вдигна по повод персоналните награди на естрадните певци. Това потвърждава хаоса в държавата. Така се получава, когато няма основна политика, а се работи на парче. В обществения живот винаги е имало заслужили хора, които заслужават персонални награди.

Преди десети ноември 1989 г. имаше стройна система в това отношение. Предложенията започваха от колективите и преминаваха през няколко инстанции. Така се постигаше известна справедливост. Сега не се знае кой предлага и кой одобрява. „Културният” министър се извинява за някои персонални пропуски при награждаването на културните дейци. Културните дейци, обаче, са част от обществото. Има учители, миньори, строители, селскостопански и горски работници, служители, общественици, военни и МВР служители.

В случая в списъка на наградените с предимство са чалгаизпълнителите. Не виждам имената на изявени народни певици, певци и инструменталисти. Обикновените хора се радват повече на тях.

През социалистическото време имаше стройна система за поощрение в обществото. С предимство бяха моралните награди. Малка част от наградите, най-високите, бяха подплатени финансово. След 10 ноември 1989 г. „демократите” отмениха Указа за наградите и отнеха наградите на цяло поколение. Обидиха хората на културата и всички останали трудещи се, работили съвестно за обществото. Преди известно време почина жена с награда „Герой на социалистическия труд”. Тази награда й беше присъдена за дългогодишна работа в кравефермата. Близките й събираха пари за погребението й.

Къде тук е гражданското общество, което да вземе отношение по въпроса? Къде е справедливостта?

Впрочем, при направена анкета за справедливостта в страната, при възможни 10 точки, се е стигнало до 3-4 точки. Днес сме стигнали дотам, че всичко, дори и моралът, се купува с пари.

 

Христо В. ХРИСТОВ–Референта, Правец