nabore.bg

Архивите са живи

Малък спомен за журналиста Митко Божков

Журналистът Митко Божков години наред оглавяваше и пресслужбата на Сметната палата


Преди няколко дни почина журналистът от няколко печатни издания Митко Божков. По този повод публикуваме краткия спомен на неговата колежка от вестниците "Работническо дело" и "Дума" Людмила Славчева:  

"Искрени съчувствия на семейството на Митко, който за мен винаги е бил еталон за оптимизъм. Когато разбрах за кончината му, си спомних за нашето необичайно и нетрадиционно запознанство. Запознах се най-напред с неговите обувки.

Някоко пъти, когато баща ми Илия Славчев се връщваше след дежурство от "Работническо дело", сутрин в антрето намирах друг чифт мъжки обувки, непознати - добре почистени и прилежно прибрани. При поредното му дежурство любопитството ми надделя и той ми разказа: неговият коега Митко Божков, който от скоро е в редакцията, е от Перник и все още живее там. По това време дежурствата продължаваха до късно през нощта, а редакционната дежурна кола не пътуваше дотам и вместо човекът да се мъчи до сутринта на някой стол в редакцията, баща ми му предложил дивана в нашия хол. Хем така можели да хапнат и пийнат нещо, да се разговорят, ако им останат сили.

Мъчих се да си представя краката на този човек, влизащи в обувките, с каква глава завършват... След  време сама се убедих, че не напразно съм отчела прилежния човек, към което се прибави енергичен, духовит, добър журналист, отговорен в работата си и отличен колега. Когато през 90-те години Митко напусна "Дума", остави в наследство в документацията богатия си архив на Земеделската партия на Мозер, който беше събиран от него още от Великото Народно Събрание. Днес казвам с мъка - светла памет, Мите!"

 

Людмила СЛАВЧЕВА