nabore.bg

Лични драми

Спомен: Бях състудентка на Светлин Русев

Големият художник Светлин Русев ми беше състудент в Плевенския учителски институт "Лазар Станев" със специалност "Български език и рисуване”. Ние бяхме все деца от селата и искахме да станем учители. Той беше градско момче, с родители -учители.Те са работили в училището в с. Върбица и там се ражда синът им  Светлин.

Иначе се смята, че е кореняк плевенчанин. Светлин Русев е завършил мъжката гимназия в града. Бе кандидатствал в Художествената академия, но не бил приет от първия път. Затова дойде в нашия 1"а"курс на Учителския институт с курсов ръководител Георги Костов.

Светлин беше красиво, тихо и много скромно момче. Бързо свикна с нас. Неговата стринка Тодора Вълчева беше директор на института. Завършихме първи курс и той пак кандидатства в Художествената академия в  София. Приеха го и той дойде да се сбогува с нас, почерпи ни. Когато си идваше в Плевенни посещаваше института. Радвахме се на успехите му, когато стана доцент, професор и академик и веднъж години по-късно посети Силистра, когато в града се откриваше голям исторически обект. Аз седях в публиката, не смеех да се доближа до него. Но той ме видя и ми махна да отида при него. Прегърнахме се топло и дълго говорихме и си спомняхме за всички съсстуденти.

Тези дни изпитах голяма мъка, когато чух за смъртта му. Можеше да сътвори още много неща. Изказвам най-дълбоките си съболезнования към двете му дъщери, роднини и близки. Дълбок поклон от всички състуденти от нашия курс с курсов ръководител Георги Костов и секретар на курса Митко Каменов.

                                                                

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра


Младежи автопортрет на художника Светлин Русев

Младежи автопортрет на художника Светлин Русев