nabore.bg

Свят широк

"Шпигел" за Делян Пеевски: Айсберг на корупцията в България

Под заглавието “Българският политик Пеевски: айсберг на корупцията” онлайн изданието на германското седмично списание “Шпигел” публикува обширен материал за Делян Пеевски от журналиста Франк Щир.

“Привържениците му го величаят като детето чудо в политиката. Противниците обясняват възхода му с най-тясна обвързаност с политическата мафия. Делян Пеевски е най-скандалната фигура в българската политика. Сега той привлече вниманието и на Брюксел.” Така започва публикацията, в която е разказана публично известната у нас биография

 

на 35-годишния депутат от ДПС.

 

Причината “Шпигел” да се заинтересува от него е, че “кариерата на Пеевски в последните 15 години е показателна за развитието и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика. Свързана е и с докладите на ЕК за борбата с корупцията и престъпността”. А поводът са големите покупки, които прави Пеевски в последния месец.

Авторът е един от най-опитните германски журналисти и познавач на политическите процеси у нас Франк Щир, който започва анализа си с ирония: “Някои наричат Делян Пеевски “най-желания ерген в българското Народно събрание… Тежкият двуметров мъж изобщо не отговаря на съвременните идеали за красота. На всичко отгоре 35-годишният депутат от партията на българските турци – Движение за права и свободи (ДПС), е една от най-противоречивите личности в публичния живот на България.”

Според автора кариерата на Пеевски “издава твърде много относно развитието и механизмите на българската демокрация и пазарно стопанство. Във всички случаи

 

неговата кариера обяснява далеч повече неща,

 

отколкото необвързващите доклади на Европейската комисия за преборването на корупцията и престъпността.”

Разказана е и историята на КТБ и Цветан Василев. Пред Франк Щир Иво Прокопиев - представен като главна цел на Пеевски, казва, че парите на Пеевски са “от фалиралата банка, от големи обществени поръчки и контрабанда”. Разказва се как прокуратурата е проверявала имотното състояние на депутата и майка му и не е открила нищо нередно. “Сега е ред на ЕК да зададе няколко въпроса на прокуратурата - в София ще бъдат пратени чужди наблюдатели”, завършва статията в “Шпигел”.

 

www.e-vestnik.bg

 

 

 


Делян Пеевски

Делян Пеевски