nabore.bg

Хората говорят

Соцманекенка от списание „Лада” се омъжи по обява в Брюксел

Красавицата Валя Угринова продава бижута в кралския двор на Белгия

 

Днешното изобилие от лъскави списания не може да се сравни с времето преди1989 г., когато на вестникарския пазар имаше двайсетина шарени издания като „Жената днес”, „Лада”, „Божур”, „Паралели” и няколко научнопопулярни журнала. На една от кориците на модното списание „Лада” през 70-те грейва брюнетката Валя Угринска, съпруга на оперен певец. В гилдията на манекените нейни колеги са било Мария - съпругата на Стефан Данаилов, покойната Алис Крайчева, Катето Евро.

Днес Валя е омъжена за американски дипломат в Брюксел и носи фамилията му Брадшоу. Произвежда бижута с камъни „Сваровски”, които се разграбват от изискани дами, нейни клиенти има в Белгийския кралски двор. Няколко изложби организира и в София.

Титлата „красавица” за нея не е бивша, макар

 

да има внук на 15 години.

 

Красотата като професионално занимание и начин на живот започва от студентството, когато завършва архитектура. Да бъде популярна, не й е било цел. Това става случайно – фотограф, снимащ реклами за хотели, я спира на улицата и я убеждава, че мястото й е пред обектива.

След първите снимки участва и в телевизионни предавания с Климент Денчев и Коста Цонев. Снима се в масовките на филми, пробва се и за роля в „Козият рог”. През това време е омъжена за Емил Угринов, артист в Софийската опера.

 

При първото си ревю като манекенка –

 

по покана на дизайнерката Мария Иванчева – вече е с брак и с дъщеря. Дебютира 27-годишна. Дефилира до петия месец, бременна с второ дете - сина си.

Когато минава 45, Валя е в края на една 10-годишна любов, заради която се развежда. През този период й хрумва да създаде първата у нас агенция за запознанства с цел брак в чужбина. Работи с белгийски агенции и един ден самата тя взема куфарите за Брюксел заедно със сина си.

Но не по любов, а с цел да промени живота си, без да й е ясно как точно ще се получи. Пробва с дипломата си на архитект, но не я признават. Започва да се явява на курсове – за секретарки, за езици. Пуска и обява в агенция за запознанства – че си търси мъж – и за първи път нямала изисквания да бъде красив.

Откликнал

 

по-възрастен със 7 години, с шкембенце,

 

на името Ройс. Оказал се щедър и забавен събеседник. По разказите му за децата и внуците разбрала, че държи на дома и семейството. Сключват брак в Америка. Днес половинката й държи нейни манекенски снимки на бюрото си в щаб-квартирата на НАТО.

А Валя продължава да търси красивото – открива го в новата си страст, производството на бижута. Пак станало случайно като при манекенството. В Брюксел се записала в международен дамски клуб, организиращ ежегоден ден на таланта. Попитали я с какво би се включила, а тя ни в клин, ни в ръкав казала – с бижута.

За да не се издъни, почнала да посещава курсове, а вечер изчитала всичко по темата в интернет. На изложението в Деня на таланта се изкупили почти всички нейни модели, което я стимулирало да продължи.

 

Стефан ТОДОРОВ

Снимки: Личен архив


Валя Угринова днес

Валя Угринова днес

Преди десетилетия Валя грееше на кориците на списание

Преди десетилетия Валя грееше на кориците на списание "Лада"

Днес Валя е щастливо омъжена за американски дипломат и носи фамилията Брадшоу

Днес Валя е щастливо омъжена за американски дипломат и носи фамилията Брадшоу