nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Снегът на спомена вали: Случи ми се случка

Авторът Чавдар Крумов на една от многобройните си журналистически командировки из България. В онези времена вестникарите пътуваха из страната основно с влак. Снимка: Иван Григоров

 

В първите дни на януари 1973 г. около 9,30 се обади Латинка Попова, зам.главен  редактор на "Септемврийче" и ме покани да отида на работа във вестника.Щял съм да оглавя отдел "Естетично и нравствено възпитание" по чл.64 от Кодекса на труда /КТ/ за 6 месеца, докато титуляра Анна Гулева усвоява английския в езиковата школа на СБЖ в Банкя. Бях завършил семестриално Юридическия факултет на СУ, но ми оставаше още един държавен изпит до дипломирането ми. Веднага се съгласих, защото повече от година се мотаех в Комбината, учейки занаят най-вече във вестник "Народна младеж". В 10,30 телефонът пак извъня и някой се обади от "Народна младеж", не помня кой беше Петко Мангачев или Димитър Поломски, и ми предложи да започна работа във "Вътрешна информация". Обясних,че вече съм приел да работя в "Септемврийче". В 12,30 същият ден, сигурно е бил четвъртък, защото по стечение на съдбата, където и да отида да работя все е било с начален ден четвъртък, се обади и Иванка Йотова от "Поглед" да ми съобщи, че Тамара Джеджева е напуснала вестника и ръководството  му предлага аз да заема това място. В "Поглед" бях  сътрудничел повече от година и имах близо 50 публикации. Със свито сърце се извиних и казах, че вече съм обещал на "Септемврийче".

Пионерският вестник "Септемврийче" имаше голям тираж и хиляди млади читатели

 

Още не бях затоплил стола си във вестника и занесох една дамаджана домашно вино, за да се почерпим по повод  назначението ми. Това направи лошо впечетление на Латинка, с която бяхме в една стая, но много добро на Г.К.Кирилов, който беше отговорен секретар на вестника. А това, че бях прочел две негови книги, съвсем ни сближи. В "Септемврийче", а и другите му издания заглавията бяха рисувани и вървяха между 15 и 25 лева едното. Имаше няколко художника, които бяха редовни сътрудници и всеки път, когато носеха заглавията, слагаха поне по 2 бутилки на бюрата. Изпивахме ги главно с Г.К.Кирилов и Георги Ганчев, който завеждаше спортния отдел под зоркия поглед на Латинка Попова.

Чавдар Крумов бе един от най-известните журналисти на "Поглед" през 70-те и 80-те години на миналия век

 

Вече имах самочуствие на писач и от няколкото издания на "Септемврийче" започнаха да ме канят за автор. Най-мила беше Таня Касабова от "Другарче", която първа ми поръча да напиша социално-етичен материал, в размер на 8 реда. Този текст доста ме измъчи, но успях да се вместя в тези 8 реда, разказвайки за двете сестрички, които решили да прецапат реката, но голямата се подхлъзнала и паднала,от което се понамокрила /главно гащите/ и малката и сестричка рекла по този повод "А на кака и се случи случка". Този лаф бързо обиколи Комбината и стигна чак до партера му /ние от "Септемврийче бяхме на петия май или на четвъртия етаж, не помня вече, близо половин век мина оттогава/. 

И пак на път - командировката с красива колежка винаги повдига настроението. Снимка: Иван Григоров

 

Художниците продължаваха да рисуват заглавия, ние с двамата Георгиевци да се черпим с щедрите им дарове, което доведе до докладна записка до редколегията, в която Георги Авгарски, беше май зам.главен редактор  искаше от ръководството на вестника да се спре пиенето в работно време и прилагаше списък на употребяващите алкохол, където моя милост беше на втора позиция. Докладната записка съвпадна с поредната покана на "Поглед" да мина в неговите редици за постоянно, а не по чл.64 както бях в "Септемврийче".

Един от многото фоторепортажи на Чавдар Крумов и Иван Григоров в стария "Поглед"

 

Отидох при Николай Зидаров, който беше главен редактор на "Септемврийче" с молба за напускане. Зидаров реши,че съм обиден от тона на Георги Авгарски и предложи все пак да остана да работя във вестника, щял да ме назначи за постоянно, даже ако съм искал, можел и зав.отдел да ме направи.

Емблематична снимка от историята на "Поглед"! Дежурният екип пие шампанско заедно с печатарите по повод новия брой на вестника. В центъра с очилата е главният редактор Евгений Станчев, а пред него е Чавдар Крумов. Снимка: Иван Григоров

 

Благодарих му, но  настоях да си тръгна и на третия път от опитите му да ме задържи Зидаров кандиса. После някой ми каза,че Авгарски много се кефел от тръгването ми, и разправял,че било крайно време и на мен да ми се случи случка.

Така от 16 април 1973 г. започнах работа като редактор във флагманския вестник на българската журналистика "Поглед".

 

Чавдар КРУМОВ

chkrumov@abv.bg