nabore.bg

България

Смяна на часовото време

 

1На 27-ми март 2016 г. в 3 часа сутринта стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с 1 час напред
Това става всяка година в неделя, в последната седмица на месец март.
Така преминаваме към лятното часово време. У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет.
Лятното часово време ще продължи до последната неделя на октомври (30 октомври), когато в 4 ч. местно време отново ще се върнем към астрономическото време.

За няколко дни човек постепенно се справя и успява да компенсира загубата на този един час заради преминаването към лятното часово време. Липсата на сън обикновено се отразява с неразположение, повишена нервност и сънливост, която сутрин е по-силно изразена. Трудно от днес за утре да решите – ще легна един час по-рано. Ако това става всеки един ден, няма възможност на следващата нощ да компенсирате с нормалния си режим на вашия биологичен часовник, тогава се натрупва и ефектът се компенсира някъде за около една седмица


Астрономическата пролет в Северното полукълбо настъпи на 20 мартв 13,02 ч. българско време – това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В този момент Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.
Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365, 24219 денонощия.
По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е и е причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

 

 

Nabore.bg