nabore.bg

Архивите са живи

Шок и ужас! Слухове за предсказани от Ванга бедствия паникьосали СССР

Във всеки апокалипсис, който се задавал от Урал до Чукотка виждали ръката на ясновидката от Рупите

 

Славата на петричката пророчица Ванга още през 70-те години на миналия век прескочи границите на страната и се разпространи главно на изток – в обетованата за българите по това време съветска земя. Тогава в Съветския съюз нямаше официално признати феномени – врачки, екстрасенси, предсказатели и т.н., което веднага отваряше място за нашата леля Ванга, с нейния всемирно признат

 

талант да гледа в бъдещето.

 

През 1989 година заедно с първите пукнатини по  Берлинската стена, в апогея на перестройката, в безкрайната руска земя тръгнаха фантастични и безбройни слухове за природни бедствия, предсказани от нашата леля Ванга. Никой не можеше да разбере (даже и КГБ) откъде се раждаха и тръгваха тези слухове, но те нарастваха като снежна топка, търкаляща се по склон...

Според разпространяващата се през зимата на 1989 г. в Украйна мълва, между 12 и 13 февруари в Киев и околностите му,

 

трябвало да стане “всемирен потоп”,

 

предсказан от българската ясновидка. Потопът трябвало да заличи от лицето на земята Киев и няколко съседни града. За това писаха няколко вестника в украинската столица. Журналистите от Киев успяха да открият по телефона българския посланик в Москва Георги Панков. Амбасадорът направо бе слисан от слуховете, които вестникарите го накараха да коментира. Панков потърси инструкции в София, но от нашето външно министерство също вдигаха рамене: “Оправяй се сам!” Проблемът бе пренесен на най-високо ниво – в едно свое изказване във Върховния съвет (тогавашния съветски парламент)

 

самият Михаил Горбачов каза,

 

“че някои от речите на народните депутати му приличат на предсказанията на българската ясновидка Ванга – толкова се разминават с реалността”. Тогава репортерите от органа на ЦК на БКП “Работническо дело” пробиха стената на мълчанието и написаха няколко успокоителни материала, след това препечатани в съветската преса. В “успокоителната операция” се включи тогавашния кореспондент на агениця ИТАР-ТАСС Владимир Абросимов, който направи блиц-интервю с Ванга за украинския печат. (Руският колега журналист е стар приятел на България, работи в София в продължение на повече от 25 години. Завършил е журналистика в Софийския университет, даже стана и български зет, като се омъжи за журналистката от БНР Стефка Кафеджиева. В момента е пенсионер и живее в София.).

Само месец по-късно в тогавашния Ленинград (Санкт Петербург)

 

тръгна слухът за очаквано цунами

 

което ще унищожи града на Нева. Пресказаното бедствие пак се свързва с името на Ванга. Българското генерално консулство в ленинград е засипано с въпроси. За опровергаване на дезинформациягта отново са впрегнати репортери на софийски вестници, агенциите ТАСС, АПН, няколко сътевски и български дипломати. Самият наш генерален консул по това време Екатерина Маринова (бивш министър на леката промишленост) успя с помощта на лениградските власти да опровергае апокалиптичните слухове. През януари 1990 г. московският всекидневник “Известия” съобщи за ширещите се в русия слухове за предстоаща катастрофа с Белоярската АЕЦ, уж предсказана от петричката ясновидка. Прави чест на вестника, че изобличи този слух почти веднага, пиейки вода направо от извора. В специално изявление за “Известия” леля Ванга каза: “Белоярската АЕЦ? А къде се намира тя? Аз нищо не знам за нея!” 

Караганда е друг адрес на приписваните на ванга пресказания. През зимата на 1990 г. руските вестници съобщиха за

 

очаквано катастрофално земетресение

 

с невиждана сила. Слуховете дотолкова паникьосаха местното население, че някои семейство ато застрашените райони изтеглиха парите от банковите си сметки, резервираха билети за влакове и самолети в навечерието на фаталната дата. В опрове4ргаването на тази мълва пак взе лично учасдтие Ванга със специално изявление от Петрич.

През август същата година пък съветския вестник “Труд” публикува репортаж за авиокатастрофата станала в приамурския град Благовещенск. При тренировъчен полет със самолет ЯК-55 загива пилотът Генадий Капчук. Според трагналата след това мълва катастрофата била предсказана от самата Ванга пред съветски туристи, които я посители в Рупите. Московските репортери дълго търсиха

 

и не можаха да намерят тези туристи.

 

Няколко месеца по-късно в редакциите на български вестници се получиха писма от кмета на далечния руски град Петропавловск-Камчатск. Градоначалникът разказваше за чаканато в града унищожително земетресение, също свързано с името на българската ясновидка. Кметът наистина е имал защо да се безспокои – градът се намира в особено активна сеизмична зона. От името на 250 000 жители на града той търсеше среща с Ванга. Пак са намесата на наши вестника случаят бе изяснен.

През октомври 1991 г. московски вестници, вече със зле прикривана ирония, съобщиха за ширещите се слухове за очаквани

 

подземни трусове с огромна сила

 

в автономната република Удмуртия.

Само в град Ваткинс очакваното земетресение трябвало да стане със сила 8-9 степен по скалата на Рихтер. Същата съдба очакваше и градовете Чайковски, Щаркан, Заинск, Нижнекамск и др. Пак вестник “Известия” използва случая да изобличи тези слухове, дори с цената на това да падне част от ореола на леля Ванга като ясновидка.

 

Валери БОЯНОВ

 


Феноменалната Ванга нямала нищо общо с апокалиптичните слухове в СССР

Феноменалната Ванга нямала нищо общо с апокалиптичните слухове в СССР

Михаил Горбачов споменал българската пророчица в една своя реч

Михаил Горбачов споменал българската пророчица в една своя реч

Посолството на България в Москва взело участие в разобличаване на мълвата за бедствията

Посолството на България в Москва взело участие в разобличаване на мълвата за бедствията

Дългогодишният кореспондент на ИТАР-ТАСС в София Владимир Абросимов

Дългогодишният кореспондент на ИТАР-ТАСС в София Владимир Абросимов

Българското генерално консулство в Санкт Петербург (Ленинград)

Българското генерално консулство в Санкт Петербург (Ленинград)