nabore.bg

Майтап да става

Шопски лакардии: Слух ме оризили - дано не го чуе Бойко Борисов

В наше село харно си живеем, задружно и щастливо, като пернатите в европейския кокошарник, затова и тайни нямаме. И не се кълвем, както го правят депутатите ни в парламента, а отчитаме всяко снесено яйце през хазната, за да има с какво да се хвали Бойко Борисов пред строгите еврочиновници в Брюксел, та дано мисията на петимата министри, заминали спешно, стане успешна и да изпросят жизненоважни средства до края на годината.

С настъпването на зимата, цената на яйцата скочи по търговските вериги. А съседката Цонка, чула - недочула през дувара, споделила на дружката си Мара, че за съм бил снесъл едно яйце. Обаче леля Мара не запазила тайната, а веднага я предала на баба Стойна, милата, нали не дочува от годините, предала нататък по веригата, че съм снесъл три яйца. И само след десетина дни в селото ни се носеше мълвата, че съ снесъл деветдесет и девет яйца. Дочула клюката, съпругата на кмета и вечерта му рекла:

- Мито, чудим ти се на акъла, защо се занимаваш с политика и все търчиш да оправяш бакиите на селото? Па я гледай що чини Вуте - за една седмица е снесъл деветдесет и девет яйца и при тая криза и връхлетелата ни люта зима, ще удари кьоравото!

Кметът останал с отворена уста от чутата новина. На другия ден изпратил разсилния да доведе спешно Вуте в общината, па му викнал строго:

- Ти бре! Как снесе сто яйца? Знаеш ли, че ако това стигне до ушите на премиера Борисов, той веднага ще нареди почина да се въведе във всички общини, за да помогнем на продънения бюджет, та ще се озориме яко! Казвай бързо как успя да снесеш сто яйца?..

- Проста работа, кмете! - взел да се хихика Вуте. - Така, както тизе снесе още едно, та ги закръгли на сто, така и язе снесох останалите. С помоща на селската мълва...

    

  Спас ВУТЕВ, гр. Елин Пелин