nabore.bg

България

Емил Димитров-младши: Скоро в Плевен ще има нов паметник на татко

Незаконният барелеф на певеца тези дни бе премахнат - депутатът Румен Петков смята, че той не внушавал респект и почит

 

До няколко месеца ще има три готови проекта за паметник на легендата на българската забавна музика Емил Димитров в Плевен. Това каза пред „Златна възраст“ Емил Димитров-син, който държи готовите проекти да се изложат в града, за да може плевенската общественост също да изкаже мнение. „Вече има готови скици и предстои да се изработят от гипс и глина, за да се видят от всички, за да чуем мнението на хората. Най-важното е паметникът, който бъде избран, да се впише добре в градската среда и да представи Емил Димитров като достойна личност.“

За стария монумент на твореца, който се намираше в градската градина и преди броени дни бе разрушен, синът на естрадната легенда каза: „Освен че беше незаконен, неговото изпълнение беше далеч от съвършенството.“ Преди време с депутата от АБВ Румен Петков Димитров-младши  поиска издигането на нов мемориал в Плевен. Двамата заедно се срещнаха с ръководството на общината и изразиха желание съществуващият барелеф да бъде демонтиран. Вече премахнатият паметник бе построен незаконно, без одобрение на архитекти и без решение на общинския съвет. Естетическите му качества също бяха под съмнение. “Всички помним Емил Димитров, виждал съм го и в последните му дни. Това е всичко друго, но не и паметник, който внушава респект към един изключетелен български творец“, отсече тогава Румен Петков.

В Плевен името на Емил Димитров носят концертната зала на читалище „Съгласие“ и бившата улица „Марица“ , където на номер 10 се намира бащината му къща. В Регионалния исторически музей е подреден и скромен кът с вещи, отличия и снимки на певеца.

„Никой не ме информира за паметниците на Емил, нито за улиците наречени на него, нищо не знам. Знам, че ми е в сърцето и че го популяризирам в цяла Русия, тъй като хората там си го знаят и питат за него. В много добри отношения съм със сина му Емко. Той е добро дете и държи фронта по отношение на имиджа на баща си“, каза и първата жена на певеца - Грета Ганчева.

От вестник „Златна възраст”


Демонтираният паметник в Плевен

Демонтираният паметник в Плевен

Емил Димитров-младши

Емил Димитров-младши

Певецът със сина си

Певецът със сина си

Първата съпруга на Емил - Грета Ганчева

Първата съпруга на Емил - Грета Ганчева