nabore.bg

Пред телевизора

Синоптикът Емо Чолаков – смях и глупости в ефира

Няма ли някой редактор в Би Ти Ви да озапти щуротиите на гологлавия шегаджия?

 

Покрай Емо Чолаков Минчо Празников пасти да яде! Никога няма да забравим как той ни пожела слънчева нощ, но „бисерите” на Емо са в пъти повече. За разлика от легендата бай Минчо, от куриозите на Чолаков в ефир, човек трудно може да разбере каква в действителност ще е прогнозата за времето!


Някога бил учител по физика в Гоце Делчев

 

Емил Чолаков е роден в Гоце Делчев на 12 май 1975 г. в семейството на Тома Чолаков, учител по биология, и Диляна Чолакова - медицинска сестра. През 1998 г. завършва физическия факултет на СУ "Климент Охридски" със специалност "Метеорология и Геофизика". Работи като гимназиален учител по физика в родния си град. През 2003 г. идва в София, за да заеме току-що отворило се докторско място в университета. Скоро след това разбира, че в Би Ти Ви търсят експерти в неговата сфера. Предлагат му да води и метеорологичната прогноза. През декември 2010 г. двамата с фолкпевицата Бони печелят благотворителния конкурс "Великолепната шесторка". Живее с приятелката си Красимира, с която имат дъщеря Ема на 10 години. Чолаков стана татко за втори път. Той и половинката му, за която още не се е престрашил да се ожени, решиха да нарекат бебето, което е момиченце,  Дара. То се появи на бял свят през март 2016 г.

Очевидно синоптикът на Би Ти Ви не признава редактори, а и никой няма желание да пипне безумните майтапи, които той ръси безспир. Във фейсбук къде нашега, къде насериозно Емо е издигнат в ранг жив класик и го цитират, обсъждат заради каламбурите му. Той обаче твърди, че за него класиците са Любка Кумчева и Минчо Празников, а колкото до шегите му в ефир казва: „Достатъчно са ни намръщените физиономии навсякъде, една сумивка винаги сгрява сърцето.”

 

Самият Емо признава, че нищо не репетира

 

 преди да съобщи прогнозата, а директно влиза в роля и импровизира, щом камерите заработят. „Абсолютно никой нищо не ми налага като поведение, всичко си преценявам съвсем сам. Но не съм си и помислял, че съм нещо кой знае какво и съм наясно, че както има много хора, които ме харесват и обичат, така има и такива, за които съм откровен дразнител”, казва Емо Чолаков. Разказва и че освен „сюрпризите”, гафовете в ефир са страшно много: „Ежедневие е да ти изчезне аутокюто или да направиш лапсус. Гафовете са непрекъснато, но аз съм си изработил начин, когато такива неща се случват, винаги да знам как да отреагирам. Понеже преди да стана метеоролог, съм работил като учител, знам какво е на хората от другата страна да им стане по някое време скучно. Тогава

 

дори съм способен да застана и на челна стойка,

 

 за да ги разведря. Метереологът толкова го е закъсал, че дори дъщеричката му Ема, кръстена на него, вече не му вярва. Щом и от нейните уста понякога чува: „Ти си измамник!, представете си за какво става въпрос! Не я впечатлява толкова, че баща й е по телевизията, имало дори моменто, в които му казвала: „Тати, абе защо си го казал такова време, гледай какво жега е?” или пък „Ех, бе, тати, пак буря, защо така направи?”

Преди време убийствените наводнения във Варна за малко да вземат главата на метереолога. Веселяшките прогнози, които синоптикът прави в национален ефир, се оказаха доста неподходящи в критичните дни около пороите в Аспарухово, а управата на частната медия се е самосезирала. Шеговитие прогнози за времето породили проблеми на Емил, след като се шегувал с предстоящите порои в свой стил. Часове преди трагедията във Варна Чолаков ръкомахаше пред картата, обяснявайки къде ще гърми и плющи, не преполагал обаче, какво бедствие очаква региона. „За североизточната половина от страната днес е в сила жълт код.

 

Абе, няма как да ви го обясна – ще видите, небеса ще падат.

 

 Направо  да ви завиди човек на североизточните райони, дето ще си наблюдавате апокалипсиса от първи ред”, изцепи се гологлавият синоптик в национален ефир. Въпреки предвиденото количество валежи обаче Чолаков си е нямал и идея каква трагедия ще се разиграе часове по-късно. Прогнозата била за средно количество дъжд 50 литра на квадратен метър, но според НИМХ към БАН това не било нещо необичайно или предвиждащо потоп. Нелепата случка обаче изострила до краен предел отношенията в метеорологичния отдел на Би Ти Ви. Забавният начин на представяне на прогнозата на времето на Емил, открай време не се долюбвал на всичките му колеги, които смятали, че с шегите си за снегояди синоптикът неглижира рубриката, която в крайна сметка е сериозна.

Заради гафа си метереологът от Гоце Делчев отнесъл сериозно мъмрене от шефовете си и бе финансово наказан. Временно дори му били забранени импровизации с решенията на майката природа заради възможността гафът да се повтори. Емо, обаче е убеден, че в крайна сметка истинският виновник за трагичното развилите се събития е в държавата, а прогнозата му е била съвсем на място.

 

Да се посмеем с прогнозите му

 

* Сред най-абсурдните прогнози на Чолаков безсъмнено са: „Времето ще се скофти в сряда”, „Зимата е пукнала” или „Сезонът пак драматично ще се окепази”.

* Времето е като жената. Толкова време сме си близки, а не спира да ме изненадва, че и смайва.

* „В този студ се разрешават и родопски одеяла! Гърми, не гърми – имайте слънчев следобед! С една дума – студ, с две думи – кучи студ!”

* Ще задуха и ще завали – а защо точно през почивните дни... и аз това се питам, ама на – време!

* Утре вече ще имаме идеалното време за неходене на планина: бурен вятър, дъжд, по високото – сняг. Да, сняг. Не си причинявайте всичко това, освен ако не го наблюдавате някъде пред камината.

* Морето става все по-морско с всеки изминал ден.

* Следобед сме си по къс ръкав – сигурен знак, че макар и в по-мургав вариант лятото все още продължава.

* При подухващ северен ветрец морето може би не заслужава вече толкова специално внимание в прогнозите, но... мен ме гони носталгия.

* Сняг ринат вече в Бавария и Швейцария – ако това, разбира се, ви успокоява.

* Цялото това безобразие ще ни се стовари от северозапад.

* Баба Марта яхва топлата метла.

* И след мъглата - пак мъгла. И така, има-няма 25 години.

* Кристално сини небеса и ярки пролетни слънца за цялата страна. Ей това е метео поезия.

* Да ви кажа, каквато ни държавата, такова ни и времето – нестабилно. И тъй като циклонът вече ни вали само от задните си части... Няма сезони, няма правила – като в държавата.

 

 Наборе.бг


Вечно захиленият синоптик на Би Ти Ви Емил Чолаков

Вечно захиленият синоптик на Би Ти Ви Емил Чолаков