nabore.bg

Интервю

Синът на Станко Тодоров: БСП е оплетена от интереси, няма как да измъкне страната от дъното (трета част)

Защо никой не носи отговорност за „кражбата на века” в КТБ?

 

- Не мислите ли, че някъде в споменатия паралелен свят са преценили, че народът ни е особено подходящ лабораторен модел за социални експерименти - свикнал е да не се бунтува и да оцелява, като поляга, подобно на тревата?

- Съгласен съм с това, което казвате за българската народопсихология. През последните 25 години, а може би и преди това беше разградена имунната система на държавата. България е податлива на всякакъв тип влияния. Тези отвън не си правят труда да правят някакви големи конспирации с нас. Просто каквото решат, го правят, защото ние сме в състояние да приемем всякаква външна намеса.

- Има ли днес култ към личността на Бойко Борисов? Това, което се случва днес, напомня на едни други времена от близкото минало...

- За мене Борисов е нещо по-особено, което се нуждае от допълнителен анализ. Той е проект, но никога не съм предполагал, че ще бъде толкова успешен.

- Професор Кръстьо Петков заяви в интервю за “Златна възраст”, че авторът на проекта “Борисов” е политологът Иван Кръстев.

- Царят също беше проект, само че той излезе неуспешен, докато за съжаление този се оказа успешен - вероятно е на Кръстев, на американците, на Сорос, на “Отворено общество” и не знам още кой. Лошото е това, че той е еманация на нацията, на това, което България представлява в момента. Той се оказа толкова успешен, защото българите виждат себе си в Бойко Борисов и затова гласуват за него. Това е тъжното. Виждат осъществената си мечта. Успешен е, защото отговаря на днешното състояние на страната като морал, култура, светоусещане. Голяма част от народа се отъждествява с него, с този тип мислене, с този тип управление на страната, с този тип поведение. Ние се намираме в тотална криза. Икономическата и дори демографската криза не са толкова страшни, най-страшна е моралната криза, в която изпадна обществото. Да те управлява човек с културата и морала на Бойко Борисов е индикация за жестока морална криза. Създава се един образ на царя-слънце, на човека, който може всичко. Все едно дали това се прави умишлено, както ставаше при Тодор Живков, или всички ние - журналисти, политици, бизнесмени - сме достатъчно сервилни да словославяме силния, но това са фактите.

- Вие сте син на един от най-големите партийни деятели в близкото минало, какви са според вас днешните понятия за ляво и дясно? 

- Идеологиите умират. В момента почти няма разлика между лявото и дясното. Нещата са смесени до такава степен, че левите се държат като десни, а десните като леви. И двете групи се държат чисто популистки - говорят и правят това, което изискват от тях онези, които ни управляват дистанционно. Както и онова, което очакват да чуят от тях хората, гласуващи за тях. Имам чувството, че в момента върви един процес на тотално разделяне на хората от елитите. Това, което се случва в управлението на държавата, което пишат вестниците, което се говори в парламента, няма нищо общо с реалния живот на улицата. Съществен елемент от дълбоката нравствена криза, е че има тотален разрив между елитите и хората.

- Кой е виновен за това? Още Дизраели е казал, че всеки народ си заслужава режима.

- За съжаление е прав. Българите се оказаха много лековерни, лъжат ги непрекъснато и левите, и десните. Бойко продължава да ги лъже, защото приказките за икономическото развитие на държавата нямат нищо общо с действителното състояние на нещата. Все по-големи маси обедняват, все повече се разширява ножицата между много богати и много бедни. Струва ми се, че България попада по-скоро в третия, отколкото във втория свят.

- Откъде би могло да се очаква някакъв лъч на надежда за България?

- Вече не вярвам в елитите. Не вярвам, за съжаление, че БСП е в състояние да предложи управленска програма, която да измъкне страната от дъното. Надеждата е в това, за което говорихме - България е оцелявала в много по-тежки периоди от днешния. Предполагам, че и сега ще оцелее, но няма да е скоро и няма да е в годините, които ми остават. Няма да съм жив да го видя. Няма да я закрият, защото тя трябва да съществува като слаба, поддържаща държава, ако щете, като опитно морско свинче.

- И все пак, има ли някакви шансове БСП?

- Няма, защото БСП се превърна в картел. Цялата управляваща класа, включително опозицията, за мене са просто оплетен от лични интереси картел. Кой от БСП днес може да каже, че не е топнал ръката си в меда! Що се отнася до Корнелия Нинова, аз помня времената на Румен Овчаров, “Булгартабак”, Пеевски и оня скандал, който възникна тогава. Тя беше уволнена като заместник-министър на икономиката, но си остана управител на УС на “Булгартабак”. Всички те, взети заедно, са една компрадорска буржоазия, която има общи интереси.

- Писателят Владимир Зарев прави тъжната констатация, че човешкият пейзаж у нас се е променил, и това се вижда от неодухотворените лица, които виждаме по улиците. 

- Това е странно и много тъжно. Дъщеря ми завърши геодезия. Не сме й помагали изобщо. Спечели стипендия “Еразмус” и стана доктор на науките във Виена. Там се ожени за австриец. Една голяма чешко-австрийска геодезическа фирма й предложи да направи дъщерна фирма в България. Тя е патриот, каза на австриеца, че иска да живее в България и ако той не иска да я последва, да си остане там. Върна се тук и в продължение на 6 години се опитваше да направи нещо. За това време, с целия ресурс на голямата австрийска фирма зад гърба си, не можа да спечели нито един търг. Накрая реши да се върне във Виена. Зарев е прав, защото ниско културните хора се увеличават, а образованите млади хора напускат страната.

- Вярвате ли, че сред същите тези млади образовани хора има патриоти, които ще се завърнат и ще се опитат да спасят България?

- За съжаление не вярвам, съдейки по дъщеря ми, която се опита, както и по “юпитата” на царя, които се върнаха тук, за да доограбят държавата. Смятам, че ще поддържаме една голяма диаспора в развитите европейски страни, която ще подпомага финансово кретащата ни икономика. Дълги години ще бъдем държава със затихващи функции, която разчита главно на помощи от Запада и на парите, които младите българи ще пращат оттам на близките си.

- Защо не се чува гласът на интелигенцията?

- Всичко кадърно в българската журналистика беше превърнато в статисти или просто затвориха устата на хората, които смееха да кажат нещо. Започнах да се занимавам с търговия с книги. Години наред се опитвах да оцелея на пазара на картини, антики, но и там се оказа невъзможно да оцелееш, защото хората, които купуват картини и колекционират изкуство, имат пари, но нямат стил и културен потенциал. В една книжарница попаднах на книга от Милена Фучеджиева със следното страшно умозаключение: Предпочитам да ме управлява такъв министър-председател, който обаче слугува на англичани и американци, отколкото да ме управлява високо интелигентен и културен премиер, който слугува на руснаци. Това е, което мисли в момента българската интелигенция - на кого да слугува. Досега не съм прочел никога никъде една дума срещу Бойко Борисов, Ахмед Доган, Васко Черепа, Гриша Ганчев... Това е страшно. Преди 7-8 години ми се обадиха от “24 часа” да направят интервю с мене и с брат ми във връзка с годишнина от смъртта на баща ми. Разговорът продължи дълго и в един момент аз казах нещо срещу Доган - че съм безкрайно притеснен от едни негови думи, че 50% се занимава с политика и 50% с бизнес. Журналистката ми каза: това срещу Доган не може да излезе. Казах й, че това е само мое мнение, той е част от финансовата олигархия. Тя ми каза: дори и да го напиша, някой над мене ще го махне, има списък от 10 души, сред тях Доган, Черепа, Бойко Борисов, Иван Костов и още няколко души, срещу които не може да се казва никъде нищо лошо, има специален човек, който върви и задрасква тези имена. Каква е тази журналистика, която не смее да каже нищо срещу силните на деня! Ако беше само срещу политици, ще кажем - култ към личността. Но срещу финансовата олигархия!?

- Има ли у нас реално обществено мнение, или то се имитира чрез подставени социолози, политолози и агенции?

- Категорично няма. До такава степен българинът е заливан ежедневно с всякаква дезинформация, че вече изобщо не знае на кого да вярва. Помните ли протестите срещу кабинета на Орешарски, срещу Пеевски и модела “Кой” и т.н.? Какво стана след това с Пеевски? Кой задава въпроса “Кой”? Къде е Пеевски сега? Какво общо има той с Бойко, с Доган, с Корпоративна търговска банка? Никой вече не задава тези въпроси. Проф. Светослав Ставрев казва следното: Всичко, което се случва в момента в българската политика, е свързано с въпроса за преразпределението на това, което беше ограбено от КТБ. Не може да има правителства на Станишев, на Орешарски, на Борисов, по тяхно време да стане този обир на века и никой от нито един кабинет да не е виновен, никой да не поема отговорност. Къде отидоха тези пари?

 

(Следва)

 

Интервю на Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”


Калин Тодоров, син на министър председателя Станко Тодоров

Калин Тодоров, син на министър председателя Станко Тодоров