nabore.bg

Архивите са живи

Хитлер през 1941 година: Ще пазим България от английските бомбардировачи

През 1941 г. фюрерът изпраща личния си аероплан, за да докара във Виена премиера Богдан Филов за присъединяване ни към Тристранния пакт

 

В българската история датата 1 март 1941 г. е влязла трайно и трагично. Тогава страната ни се присъединява към Тристранния пакт Рим-Берлин-Токио и политически тръгва към поредната си национална катастрофа. Категоричността на българския избор в тревожната военна 1941 г. по нещо прилича на външнополитическата обреченост, която избраха политиците ни през 2006 година. Тогава България се съгласи да стане домакин на американски бази, така както през 40-те бе предоставила територията си за преминаване от войски на Вермахта.  

Когато през февруари 1941 г. в София се разбира, че Германия настоятелно иска България да подпише присъединяването си към Тристранния пакт, започват консултации между двореца и правителството кой да свърши тая работа. Естествено трябва подписът да е положен от някоя височайша ръка. Министър-председателят

 

Богдан Филов е готов да замине за Виена,

 

където ще стане церемонията. Царят Борис ІІІ се съгласява на този вариант.

Точно по това време се разболява външният министър Иван Попов. Това е доста съмнително и Филов отбелязва в дневника си: “Попов е твърде съкрушен и категорически отказва да отиде във Виена…Царят се възмущава от поведението на Попов и от неговото малодушие. Действително Попов, който днес лежи (имал тръпки и си турял термофор, вероятно от нервност), беше много доволен, когато му съобщих, че германците са съгласни да отиде само един министър”.

За Берлин присъединяването на България е много важна стъпка. За да бъде осигурен подписа на проф. Богдан Филов, Адолф Хитлер изпраща в София личния си самолет FW 200 Condor със своя пилот Ханс Бауер.

 

Въздушният ас се объркал в небето

 

над София и приземил аероплана на малкото учебно летище в Божурище, вместо на пистата във Враждебна. Самолетът на фюрера затънал в калта на поляните край Божурище чак до осите на колелата.

От германското посолство в София се паникьосали, че мисията на Филов ще пропадне и потърсили резервен вариант - били подготвени два по-малки самолета за евентуален полет към Виена. Междувременно с помощта на 5 трактора успели да измъкнат от калта Condor-а на Хитлер на пистата и да го подготвят за полет.

Българската делегация в състав Филов, Шишманов, Серафимов и Балан излетели в 10 ч. на 1 март и кацнали във Виена около 12 ч. и половина. Придружавал ги немския посланик в София Рихтхофен. Българският премиер бил шашнат от тържественото посрещане - на летището ги чакал “външния министър Рибентроп, почетна рота с музика, двама генерали и петнадесетина висши чиновници, строени в шпалир с униформи”. Домакините настанили високия гост в луксозния хотел “Бристол”.

 

Българският премиер пише възторжено

 

по този повод: “….получих чудесен апартамент, особено хубава е банята”.

Церемонията по подписването станала в двореца Белведере. Присъствали Рибентроп, италианския външен министър граф Чано, фелдмаршал Кайтел, много дипломати от Виена и Берлин. Още като стискал ръката на проф. Филов Адолф Хитлер съжалил за злополуката, която станала със самолета му в София.

Фюрерът бил в приповдигнато настроение, защото вече имал на своя страна България, а Балканите се измъквали от ръцете на Чърчил. Проф. Богдан Филов много живописна описва обеда след официалната церемония: “Обедът беше сервиран в златната кръгла зала…на една кръгла огромна маса, покрита цяла с тъмноцервени рози.

 

Аз бях вдясно от фюрера,

 

вляво от него граф Чано, вдясно от мене фелдмаршал Кайтел…”

През целия ден обаче Филов седял “като на тръни”. Няколко пъти с Рибентроп и Хитлер захващал темата за евентуалните английски бомбардировки над София, които може да започнат. И двамата обаче го успокоявали, че българите не бива да се плашат от англичаните и София е излишно да се обявява за “незащитен град”. Това чрез международното право ни давала символична защита. Фюрерът споделил, че Германия няма да остави България, ако английските бомбардировачи навлязат в нашето въздушно пространство. Хитлер казал на Филов, че русите няма да са доволни от стъпката на България, но “ще се помирят със създаденото положение и няма да реагират.” Както е известно от историята, думите на Хитлер за въздушната ни защита си останали празно обещание.

Вечерта за българската делегация завършила с интимна вечеря, дадена от Рибентроп в ресторанта “Drei Husaren” (”Тримата хусари”) както и в един bierlokal (бирария). На Филов му направило впечатление, че граф Чано бил мрачен и мълчалив - “май е ял калая при срещата си с фюрера”, пише в дневника си българския министър-председател.

След завръщането си от Виена Филов отбелязва: “Рибентроп се показваше твърде приятелски разположен,

 

често ме улавяше за ръката

 

и идваше да ме вземе от стаята. Хитлер също беше много разположен. На обяда си взема два пъти от сладкото и каза, че всички  добри намерения (да не яде много сладко) пропадали. Това той правел само като е добре разположен. Изобщо присъединяването на България към пакта се цени твърде много. Изглежда, като че ли се е присъединила велика сила, а не малка България”.

Като се погледнем днес, как да не си кажем - нищо ново под слънцето!              

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Богдан Филов полага подписа си към договора за присъединяването на България към пакта Рим-Берлин-Токио

Богдан Филов полага подписа си към договора за присъединяването на България към пакта Рим-Берлин-Токио

Филов пред състава на Народния съд, където е осъден на смърт

Филов пред състава на Народния съд, където е осъден на смърт

Личният пилот на Хитлер - Ханс Бауер приземил в София самолета за българската делегация

Личният пилот на Хитлер - Ханс Бауер приземил в София самолета за българската делегация

Самолетът Condor FW 200

Самолетът Condor FW 200

Въпреки обещанията на Хитлер София била жестоко бомбардирана от англичаните и американците

Въпреки обещанията на Хитлер София била жестоко бомбардирана от англичаните и американците

Срещите между цар Борис и Хитлер предопределили влизането на България в Тристранния пакт

Срещите между цар Борис и Хитлер предопределили влизането на България в Тристранния пакт

Премиерът Богдан Филов

Премиерът Богдан Филов

Разговор между (отляво надясно) Филов, германския външен министър Рибентроп и българския му колега Иван Попов

Разговор между (отляво надясно) Филов, германския външен министър Рибентроп и българския му колега Иван Попов