nabore.bg

В джоба

Шок: Хиляди чакат пенсия от Гърция, а пари няма

Към края на миналата година над хиляда българи с право на гръцка пенсия не са я получили заради забавяне. По неофициална информация броят на българите, които живеят в Гърция, е 200 хиляди, съобщи Нова телевизия.

Мария Митева е една от тях. Живее от 12 години в южната ни съседка, като за това време внася осигуровки - общо 37 000 евро. Когато достига пенсионна възраст, очаква достойни старини. Гръцката й пенсия е обаче е 0 лева.

През 2010 г. тя подава документи за пенсия. Две години по-късно излиза решението, но пари няма. През 2013 г. гръцката пенсия все още я няма. И през 2014 г. ситуацията не е по-различна.

Междувременно Мария Митева получава българската си пенсия, но без в нея да е включено изработеното в Гърция. От Националния осигурителен институт признават пред Нова телевизия, че не могат да й помогнат, защото компетентна по въпроса е единствено гръцката институция.

Заради кризата в южната ни съседка за 2014 година се замразява отпускането на нови пенсии. А докато кризата трае, Мария ще продължава да живее при децата си – без пари.

Ако беше получила парите си навреме, пенсионерката щеше да е с около 10 000 лева по-богата.

 

Наборе.бг