nabore.bg

Докторе, защо?

Опитайте: 6 трика за добро настроение

Предлагаме на вашето внимание шест начина, за да излезете от дупката, в която временно се намирате. Без да претендираме, че те са универсално лекарство срещу лошото настроение, предлагаме ви да опитате. Възможно е да отворят широко вратата към радостта от живота и да изгонят завинаги лошите мисли в главата ви.

Движете се!

Достатъчни са дори 10 минути разходка с бързи стъпки сред зеленина. Това помага много повече от парче шоколад.

Следвайте природата!

Дневният ни ред трябва да бъде в синхрон с биологичния часовник. Сутрин -веднага след събуждането-енергията ни е ниска дори когато сънят е бил възстановителен. След това тя има пик между 11 и 13 ч. После пак спад между 15 и 17 ч и ново покачване между 18 и 19 ч. Следва най-ниската точка - около 22 ч. Когато вътрешната енергия намалява, може да се появят без-покойствие и напрежение. Тогава проблемите ни се виждат по-трудни, а светът - сив. Затова е добре да по-знаваме собствения си ритъм, за да прехвърляме най-грудните задачи на повишената енергия, а при спадането й да се движим.

Слушайте музика!

Тя е една от най-висшите духовни прояви. След движението тя най-силно влияе на настроението. Няма значение каква музика слушате - опера, джаз или рок. Важното е да ви допада, защото тя е „балсам" за душата и ума.

Спете!

Дрямката може да бъде много полезна и ефективна. Малцина обаче я ползват правилно. Тя не бива да трае повече от 10 до 30 минути. Иначе състоянието се влошава и може дори да пречи на нощния сън.

Усмихвайте се!

Когато усмивката е истинска (а не дежурна), тя стимулира биохимията на веселостта. Защото лицето не е само огледало на емоциите, то може и да ги провокира.

„Не" на лекарствата!

Не взимайте медикаменти, освен ако не са предписани от лекар срещу тежка депресия. Алкохолът, никотинът, кокаинът имат и ефекта на бумеранг.

 

Наборе.бг