nabore.bg

България

Шампионката Бианка Панова: Ако си роден да летиш - няма начин да пълзиш

Не искам да си спомням персоната Нешка Робева, отсича бившата състезателка

 

 “Преминавах последователно и безразборно през всички нюанси на гнева, отчаянието, страха, жаждата, глада, слабостта, омразата... Към 1 часа Нешка освободи Ники – пианиста ни, и той унило напусна залата. Нешка премести касетофона на бюрото си, така че да е удобен за пускане и спиране. Останахме само аз и тя. Минаваше полунощ. Погледна ме и каза: "Явно не ти се спи, щом като не искаш да се мобилизираш и да го изиграеш това съчетание!" Как да не ми се спеше! И как да не исках да го изиграя това проклето съчетание! Според мен – вече го бях изиграла поне 50 пъти без грешка, но тя... Тя не го зачиташе... Бръкна в чекмеджето и извади плетката си. Играех съчетание и почивах за минута и половина и пак заставах за цяло, почивах, започвах, почивах... И така до безкрай. "Ааа... тъкмо ще си изплета пуловера!" – тананикаше Нешка със задоволство. Дразнеше ме. Сигурно беше любопитно докъде мога да стигна. Колко мога да издържа? Общият брой на изиграните цели за деня бе вече над 120. Не ме поправяше. Просто мълчаливо записваше целите в дневника и клатеше глава: "Не се зачита. Не се зачита. Не се зачита..."

Тази и още интересни –

 

забавни или силно драматични случки

 

 са описани в книгата на Бианка Панова „В името на голямата цел! ...зад кадър“. В момента шампионката по художествена гимнастика пише втората си книга и разказа пред “Златна възраст” за любовта й със съпруга й д-р Чавдар Нинов и уроците на живота. За Нешка Робева не иска й да споменава. “Нямам желание да споменавам тази персона”, са думите й. “Поведението й, особено напоследък... не е пример за мен!”

Питаме я за първата й учителка Валя Вербева, за която повечето от българските почитатели на гимнастиката не са чували. Започнала да тренира Бианка през 1983 г., тя е хореограф на “младежкото звено” на националния отбор по художествена гимнастика. “Не обичаше да се афишира и да обира лаврите”, отвръща Бианка. “Специалистите от „кухнята“ на балета и художествената гимнастика

 

имат добра представа

 

за огромния й принос в тези две изкуства. Валя Вербева беше работохолик, но от онези без болните амбиции. Творец - в най-изчистения смисъл на това понятие. Правеше го в името на красотата, а не заради славата и титлите. Правеше го не на всяка цена, а с любящото убеждение, че така е правилно. Дължа всичко на тази фина душа и винаги ще я обичам.” Преди няколко години гимнастичката дори говори с нея, чрез контактьорка, която общува с мъртвите. И въпреки че според Бианка, тук скептиците ще престанат да четат, преживяното е много лично. В него учителката й споделя, че би се радвала, ако Бианка преподава нейните знания на млади таланти. “Но... И това ще стане някой ден, когато дойде моментът”, убедена е бившата треньорка.

Веруюто на Вербева е простичко...често й казвала: “Когато ти е най-тежко – гледай слънцето, звездите и им се усмихвай! Говори си с тях! Винаги бъди с добри мисли!“ “И аз го казвам на читателите ви!” Обяснява, че големият педагог възпитава ученика си и го прави преди всичко човек, а не шампион. Остават човешките качества, и то за цял живот,

 

отсича иконата на късния социализъм.

 

“Спазвам уроците на Валя и съм в мир със себе си. Не се страхувам да казвам истината, нито съм получавала нещо даром и работя здраво всеки божи ден.”

На въпроса с какво е била неудобна по онова време, Бианка мълчи, но споделя, че в живота не е важна целта, а пътят към нея. И съветва младите спортисти: “Нужна е много любов. Отдаване, посвещение. Да се вслушвате в душата си и да следвате сърцето си. И най-важното – дано да попаднете на добър педагог!” И цитира надпис от стената на Съюза на българските командоси (организация, в която членуват само мъже, истински герои, жертвали живота си в името на световния мир): "Или си мъжкар, или си мишкар, средно положение няма!" и "Ако си роден да летиш - няма начин да пълзиш!" “За съжаление, в живота е пълно с "прилепи", но да не забравяме, че макар и летящи - все пак са и си остават мишки...”.

Животът на Бианка е белязан от любовта към д-р Нинов, заради която двамата се превръщат в неудобни за обществото и остават без работа. Двамата се запознават през 1986 г., когато тя счупила крак на тренировка и Нешка Робева я изпратила при Нинов с думите, че той е единственият човек,

 

който може да й помогне.

 

Наредила се на огромна опашка пред кабинета му и чакала часове. Забол няколко игли в крака й и след 7-дневни манипулации започнала леки тренировки. “Ако бях в гипс, означаваше легло и атрофия на мускулите”, споделя Бианка. Въпреки че е с 10 години по-голям от нея, женен с дете, двамата се влюбват, а 1990-а е годината на тяхното напуснали от България. Пътешествието им минава през Италия, Белгия, Швейцария, Англия и Испания. За това време отглеждат децата си Стивън (28 г.) и Ричард (17). “Чавдар деликатно ме учеше как да бъда съпруга, домакиня, майка. Имахме си златна баба, моята свекърва. Ако не беше тя, нямаше да се справим.”

В чужбина Бианка прави успешна кариера като треньорка по гимнастика, учи и преподава джаз балет, а методът на д-р Нинов по инжекторна акупунктура (миопунктура) се радва на световна известност. Сега златното момиче се е посветило преди всичко на семейството и на писането на книги. Споделя ни и рецептата за щастлив брак. “Някои от „продуктите“ са: любов, компромиси, дискусии по всякакви теми без ограничения, любящо съгласие, прошка, осъзнаване на собственото ни его…

 

Още за нея

 

Името й е италианско. Означава “бяла”. “Благодарна е на майка си за него. Всъщност съм кръстена на баща ми, защото неговото име започва с “б”. В неговия род всички са с италиански имена – Карл, както се казва и брат ми, Анастасия, Франческо, защото са били католици, казва Бианка. Синът й Ричард е кръстен на Лъвското сърце. Точно тогава гледала филма “Първият рицар” с Ричард Гиър. А Стивън, всъщност е Светослав, но съучениците в чужбина трудно го изговарят и започнали да го наричат така.

Научила се да готви в Италия. Специалитетите й са ризото и талятеле със сьомга и сметана, а в България я научили да прави превъзходни гювечи. Гледачка на таро и казала, че е родена за мъж. “И е така! По-бързо приключвам със сутрешния тоалет, отколкото някои мъже. Върша доста мъжки работи. Вярно, не мога да работя с бормашина, но смятам да се науча. Не харча за козметика, СПА.

 

Драгомира ИВАНОВА

От вестник „Златна възраст”

 


Под строгия поглед на треньорката Нешка Робева

Под строгия поглед на треньорката Нешка Робева

Почивка между тренировките

Почивка между тренировките

Бианка спечели преди време тв състезанието

Бианка спечели преди време тв състезанието "Дансинг старс"

Със съпруга д-р Чавдар Нинов.

Със съпруга д-р Чавдар Нинов.

Шампионката днес

Шампионката днес

Бианка Панова на състезание

Бианка Панова на състезание

Между две изпълнения

Между две изпълнения