nabore.bg

Архивите са живи

След 7 години безплодие: Шампионка пада от 2000 метра без парашут - ражда момче

Чудото станало преди половин век на състезания край Пловдив

 

През септември 1959 година в Пловдив с участието на десетки елитни асове на въздушните спортове се състояли големи международни демонстрационни полети на различни видове самолети.

Един от дните бил посветен за скокове на парашутистите. Съветският национален отбор по парашутизъм трябвало да покаже ръчно отваряне на парашутите със забавяне.

 

Общо скочили 15 състезатели.

 

В едни момент хората от земята с ужас преброили, че са се отворили само 14 парашута. Всички от многобройната публика чули страшни женски писъци.

Оказало се, че основният парашут на една от съветските състезателки – световната рекордьорка Надежда Ивановна Пряхина се е оплел фатално във въжетата си и не може да се отвори. Миг след това същото се случило и с резервният парашут на шампионката. Хората на летището

 

занемели от вледеняващ ужас.

 

С голяма скорост тялото на Пряхина тупнало върху земята на близката нива. Към мястото на инцидента светкавично полетяла дежурната линейка.

За късмет нивата била прясно изорана и тя оживяла, макар и със страшни травми. Ведната след падането от 2000 м височина Надежда Пряхина била откарана в пловдивската болница. След сложни операции лекарите я поставили на лечение в гипсово корито. Така шампионката прекарала следващите три месеца.

Чак след това със специален санитарен самолет я извозили за Москва,

 

където лечението й продължило.

 

Когато дошла на състезанието в Пловдив, Пряхина вече била женена и 7 години безуспешно чакала дете. След всяка гинекологична консултация лекарите вдигали рамене и не вдъхвали кураж, че Надежда някой ден ще стане майка. Чудото обаче станало – след като се излекувала от травмите след безпарашутното й падане от 2000 м, състезателката забременяла успешно и родила момченце.

Тази история от 1959 г. още се помни и разказва като легенда сред парашутистите – и българските, и руските...

 

Д-р Боян ЗАХОВ

 


Небето е за смелите, обичат да казват парашутистите

Небето е за смелите, обичат да казват парашутистите

Шампионката Надежда Ивановна Пряхина

Шампионката Надежда Ивановна Пряхина

Парашутисти на летището край Пловдив преди скок

Парашутисти на летището край Пловдив преди скок

Парашутните скокове рядко приключват с нещастия

Парашутните скокове рядко приключват с нещастия